Connect with us

technokrata

Országos WLAN hálózat kiépítését tervezi a BT az Egyesült Királyságban

Kütyük

Országos WLAN hálózat kiépítését tervezi a BT az Egyesült Királyságban

A British Telecom (BT) tegnap jelentette be, hogy egész országra kiterjedő, nyilvános vezeték nélküli helyi hálózatot (WLAN) kíván kiépíteni az Egyesült Királyságban.

A Wi-Fi (IEEE 802.11) technológiát használó vezeték nélküli hálózati szolgáltatással elsőként a vállalati ügyfeleket célozza meg a BT. A jelenlegi tervek szerint júniustól beinduló WLAN szolgáltatáshoz bevezetésekor 20 darab úgynevezett ”hotspot”-ot fog kiépíteni a cég. Egy ilyen csatlakozási pont 90-100 méteres körzetében lehet elérni a vezeték nélküli hálózatot, ráadásul nagyon gyors, 500 kbps-os adatátviteli sebességgel.

A hotspot-ok közelében tartózkodó, Wi-Fi technológiát támogató eszközzel (például notebook számítógéppel) rendelkező felhasználók hozzáférhetnek majd például cégük vállalati hálózatához (virtuális magánhálózaton keresztül), e-mailt küldhetnek és fogadhatnak, vagy éppen böngészhetik a Webet is, ráadásul egy DSL internetkapcsolaténál nagyobb adatátviteli sebességgel.

A csatlakozási pontokat elsősorban sokak által látogatott nyilvános helyeken – például repülőtereken, kávéházakban, hotelekben és másutt – fogják elhelyezni, számuk pedig a bevezetést követő első év során 400-ra, a harmadik évben pedig várhatóan 4000-re emelkedik majd. A hálózat kiépítése az első évben kevesebb mint 10 millió fontjába kerül majd a British Telecomnak.

Konkrét adatokat ugyan még nem tudni, de a tervek szerint a szolgáltatás többféle számlázási módszerben lesz elérhető, így prepaid (előre fizetett) kártyás szolgáltatásként is igénybe lehet majd venni.

A BT a Cisco és a Motorola cégeket bízta meg a WLAN hálózat kialakításával, amely a későbbiekben elvileg Bluetooth-os eszközökről is elérhetővé válik. Egy későbbi fázisban a BT a Wi-Fi-nél négyszer gyorsabb adatátvitelt biztosító Wi-Fi5 (IEEE 802.11a) WLAN technológiát is be kívánja vezetni majd az Egyesült Királyság első nyilvános vezeték nélküli hálózatán.

Fontos információ, hogy a jelenleg érvényben lévő angol szabályozás nem teszi lehetővé a WLAN szolgáltatások által igényelt frekvenciasávok – 2,4 GHz és 5 GHz – használatát nyilvános telekommunikációs szolgáltatások nyújtására. Ennek megfelelően a BT-nek el kell érnie, hogy a hatóságok engedélyezzék az előbbi frekvenciák használatát WLAN szolgáltatásokhoz is. A vállalat vezetősége ennek ellenére optimista, szerintük ugyanis a júniusi indulásig minden szükséges hatósági engedélyt meg fognak szerezni. A WLAN szolgáltatásból származó bevételek a BT várakozásai szerint a bevezetést követő években évi 30 millió fontot tesznek majd ki.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák