Connect with us

technokrata

MP3: a legnagyobb bűnös a rádió?

Kütyük

MP3: a legnagyobb bűnös a rádió?

Úgy tűnik, újabb bűnbakot találtak a kiadók az MP3 visszaszorítása elleni harcban, ám ezúttal talán igazuk lehet…

A Bertelsmann által birtokolt BMG úgy döntött, hogy ebben a hónapban útjára indítja másolásvédett korongjait. Ez azt jelenti, hogy az olyan, promócionális helyekre (kereskedelmi rádiók, kereskedők, média) ingyenesen elküldött új CD-k egy olyan szoftverrel együtt érkeznek meg a címzetthez, mely a lemezen tárolt hanganyagot megóvja a merevlemezre másolás ellen.

Több előadó (köztük olyan nevek is szerepelnek, mint U2, Paul McCartney, Madonna stb.) is arra panaszkodott, hogy frissen elkészült (de még be nem mutatott) albumuk hamar ingyenesen hozzáférhetővé vált az Interneten. Alapos nyomozás után kiderült, hogy ez főként azután következett be, miután az első korongokat eljuttatták a rádióállomásokhoz. Ennek nyomán hozták meg a fenti döntést, amit azonban nem kívánnak (egyelőre) széles körben alkalmazni, ez a lépés inkább csak egyfajta „éles” tesztelése a technológiának.

Hasonló módon tapogatózik a többi nagyobb kiadó is, sok bevételkiesést jelent ugyanis az Interneten fellelhető ingyenes zene (melynek egyik legnagyobb terjesztői a Morpheus és a Kazaa). Erre nemcsak a másolásvédelem előtérbe helyezése fogalmazódott meg válasz gyanánt, hanem ezen szolgáltatások fazonjára több hasonló kezdeményezés is beindult (természetesen ezekért fizetni kell) – például a PressPlay vagy a MusicNet.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle