Connect with us

technokrata

Új JPEG 2000 formátum?

Kütyük

Új JPEG 2000 formátum?

Igaz, hogy a JPEG kódolás is a Huffman kódolásra épül, mégis sokkal jobb tömörítési rátát sikerült a fejlesztőknek megvalósítaniuk…

Nemrégiben az Internet-használóknak lehetőségük nyílt a JPEG2000 szabvány alkalmazására, mely – mint ahogy azt a fejlesztők leszögezték – az eddigi lehetőségeknél sokkal gyorsabb képletöltést ígér. A technológia ugyanis lehetővé teszi az adatvesztés – és ezáltal a minőségromlás – nélküli file-küldést.

Ez persze nem azt jelenti, hogy csupán a grafikus elemektől túlterhelt oldalak szörfölőinek hoz megváltást – a minőség szinte bárki számára biztosított, ugyanis a JPEG szabvány összetömöríti a képeket, melyek így jóval gyorsabban közlekednek az Interneten, mint a tömörítetlen file-ok.

A világ különböző pontjairól néhány egyetemi kutató fejlesztette ki az újgenerációs JPEG2000 image-tömörítő technológiáját a Nemzetközi Szabványügyi Hivatal pártfogásában.

Ám ahhoz, hogy a JPEG2000 előnyeit ki tudjuk használni, a Web böngészőknek – mind az Internet Explorer, mind a Netscape esetében – Plug-Inekre van szükségük. Ezek az ingyenes Plug-Inek remélhetőleg még idén elérhetőek lesznek. Az új file-ok kiterjesztése pedig: “.jp2” lesz.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle