Connect with us

technokrata

GSM hálózat kezdte meg működését Afganisztánban

Kütyük

GSM hálózat kezdte meg működését Afganisztánban

Az Afghan Wireless Communication (AWCC) szombaton beindította kereskedelmi GSM szolgáltatását, amely egyelőre Kabul területén érhető el.

A GSM mobilhálózat egyszerre 20 ezer kapcsolat kiszolgálására képes kapacitással bír, és a következő hónapok bővítéseit követően Kabulon kívül további négy városban is elérhető lesz. A hálózat kiépítése három hónappal ezelőtt kezdődött meg, a teljes projekt előreláthatólag 50 millió dollárt fog felemészteni.

Az afganisztáni GSM mobilhálózat kiépítésének azért van nagy jelentősége, mivel az ország területén eddig csak műholdas telefonokkal lehetett kommunikálni – körülbelül 6 dolláros percdíjért. Január óta Kabul területén ugyan már működött egy GSM-hálózat, amelyet a UN és az Ericsson épített ki, ám ez egyszerre csak 200 darab hívást képes kezelni, ezért csak kormányzati felhasználók számára férhető hozzá. Az új mobilhálózatot Hamid Karzai kormányfő avatta fel egy németországi hívással.

Azoknak az afganisztáni lakosoknak, akik már rendelkeznek GSM telefonnal, 150 dollárt kell fizetniük az új hálózathoz való csatlakozásért, míg ha új készüléket is kívánnak vásárolni, az egész körülbelül 450 dollárba kerül. A kereskedelmi hálózat beindítását követő első nap alatt durván 100 darab mobilkészüléket értékesítettek. A telefonok zömét javarészt üzletemberek, illetve nemzetközi segélyszervezetek dolgozói vásárolták meg (a 27 milliós lélekszámú országban a hivatalos adatok szerint mindössze 50 ezren férnek hozzá telefonhoz).

Az afgán GSM hálózatról 56 centes percdíjjal lehet hívni nyugat-európai országokat, illetve az Egyesült Államokban lévő számokat, míg a helyi hívásokért 10 centes díjat számít fel percenként a szolgáltató.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek