Connect with us

technokrata

Szájról olvas az új japán mobiltelefon

Kütyük

Szájról olvas az új japán mobiltelefon

A japán NTT DoCoMo egy olyan mobiltelefon fejlesztésén dolgozik, amellyel anélkül is lehet kommunikálni, hogy a felhasználónak beszélnie kellene.

A mindennapi életben számtalanszor előfordulhat, hogy az embernek ki kell kapcsolnia mobiltelefonját, mivel az adott helyen nem lehetséges, vagy nem illik hangosan társalogni a mobiltelefonon. Nyilván mindenkivel megesett már az is, hogy egyszer csak azon kapta magát, hogy az indokoltnál hangosabban beszél a mobiltelefon mikrofonjába, így a beszélgetést a másik félen kívül az adott térben tartózkodók is tisztán élvezhették.

Az ehhez hasonló kínos szituációkat lehet majd elkerülni Japán domináns mobilszolgáltatójának legújabb fejlesztésével, a szájról olvasó mobiltelefonnal, amelyből már egy félig-meddig működő prototípust is elkészítettek a fejlesztőmérnökök. Az újfajta eszköz érzékeli a száj körül elhelyezkedő izmok által kibocsátott aprócska elektromos impulzusokat, majd ezeket szöveggé vagy szavakká konvertálja.

A felhasználónak egyáltalán nem kell hangosan beszélnie, elég ha csak mozgatja a száját. Természetesen a száj mozgása útján történő beszédfelismerési technológia kidolgozása meglehetősen összetett feladat, a most elkészült prototípus még csak a magánhangzókat képes felismerni, de a fejlesztők már dolgoznak a mássalhangzók támogatásán is. Ha a fejlesztések a megfelelő ütemben haladnak, a mérnökök reményei szerint körülbelül 5 éven belül piacra kerülhet a szájról olvasó mobiltelefon, amely a néma emberek számára is nagy segítséget nyújthat.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek