Connect with us

technokrata

Mobiltelefon vagy PC?

Kütyük

Mobiltelefon vagy PC?

Milyenek lesznek a következő generációs mobiltelefonok? Erre sokan kíváncsiak, s most bepillantást nyerhetünk a jövőbe néhány részlet erejéig ..

Egyre inkább hasonlítani fognak az eljövendő mobiltelefonok az otthonainkban megtalálható számítógépekre. Természetesen nem lesz akkora hatalmas házuk és valószínűleg CD-t sem tudnak majd írni, de belső felépítésük sokban utánozni fogja a PC-ket. Például a megnövekedett adatmennyiség miatt szükségessé válik a gyors hozzáférést megvalósító operatív tár, mely minden bizonnyal valamilyen dinamikus RAM formájában kerül majd megvalósításra. Emellett megmarad a lassabb flash memória, mely a mobiltelefonokban ugyanazt a szerepet fogja betölteni, mint a számítógépek esetén a merevlemez.

Több elemző azt sem tartja kizártnak, hogy az egyre gyorsuló processzorok alkalmazása mellett megjelennek majd a két CPU-val felszerelt modellek is, amelyek akár ugyanarra a szilíciumlapkára is épülhetnek. A számítógéppel összekapcsolható telefonok irányában ugyanis megnő a követelmény, az alkalmazások futtatásának még gördülékenyebben kell majd mennie, mint eddig. Emellett viszont nem megengedhető, hogy az akkumulátorok hamar lemerüljenek, ezért több megoldás is bevezetésre kerülhet majd (az egyik ilyen például az előbb említett két processzoros üzemmód, két 300 MHz-es CPU ugyanis együttesen is kevesebbet fogyaszt, mint egy 600 MHz-es).

Nemcsak a belső változik PC-sre, hanem a külcsín is átalakul, például az Audiovox első, Microsoft által készített telefonos operációs rendszerét alkalmazó mobilkészüléke rendelkezni fog home és back gombokkal (az, hogy erre mennyire van szükség egy telefon esetén, egyelőre kérdéses). Emellett már most elérhető egyes típusokra jópár képernyővédő, s nemsokára kicsiny videók (például mozifilm előzetesek) is letölthetővé válnak a mobiltelefonokra.

Mikorra várhatók ezek a változások? Pontos dátumot természetesen egyelőre még korai lenne meghatározni, de egyre közelít az idő: a vezető mobiltelefon gyártók és mobil operációs rendszert fejlesztő cégek már dolgoznak azon, hogy megvalósítsák a PC-s architektúra mobiltelefonokra való átültethetőségét. Nem tétlenkednek a memóriachipeket gyártó vállalatok sem, ezen a téren a további miniatürizálás az elsődleges szempont (a mostani kicsiny telefonokba ugyanis nehéz helyet szorítani ennyi extra elektronikának). Komoly munkák folynak azon téren is, hogy a kis kijelzőből származó megjelenítési hátrányokat némileg ellensúlyozzák, s a jelenlegi példányoknál webezésre használhatóbb modellek kerüljenek a piacra.

Cégek új generációja indulhat felvirágzásnak, hasonlóan az internetes vállalatokhoz (csak itt talán elkerülhetővé válik az ott bekövetkezett csapda), például az egyik ilyen az ARM, melynek chipjeit a jelenleg használt telefonok nagy részében meg lehet találni. A jövőbe pislantva elgondolkodtató az a mondat, amelyet az Intel vezetékmentes kommunikációjáért felelős részlegének vezetője közölt: Ha a mobiltelefonok továbbra is hangalapúak maradnak, akkor az Intelnek nem sok esélye van a piacon, ám ha az ipar sikeresen bevezeti az adatszolgáltatásokat, akkor nyerni fogunk.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle