Connect with us

technokrata

Márciusban növelte piaci részesedését a Microsoft webszervere

Kütyük

Márciusban növelte piaci részesedését a Microsoft webszervere

A Netcraft adatai szerint az elmúlt hónapban a Microsoft jelentősen bővítette webszervereken használatos szoftvereinek piaci részesedését.

Az Internetre csatlakozó több mint 38 millió darab számítógép közül 12,9 millió hálózati kiszolgálón fut a Microsoft webszerver szoftvere. Március során a közel kétmillió számítógéppel bővült az IIS alkalmazási köre, mivel két nagy domainnév-kiszolgáló rendszer (a Register.com és a Network Solution) is Windowsra állt át. Jelenleg a szoftveróriás piaci részesedése 34,02 százalékosra tehető, amely 4,89 százalékos növekedést jelent a megelőző hónaphoz képest.

Még mindig domináns szereplői a webszerver-piacnak a Linuxon futó Apache szoftver, amely a webkiszolgálók 53,76 százalékán fut. A Netscape és Sun cégek iPlanetje ezzel szemben durván 200 ezer számítógépet, azaz 2,33 százalékot veszített piacából. Érdekesség, hogy miután a Network Solutions által hostolt többszázezer site-ját Microsoft platformra ültették át, több ezret közülük nem sokkal az átállást követően deface-eltek, azaz a honlap tartalmát módosították arra illetéktelen személyek.

A Netcraft adatai szerint noha egyre több – javarészt e-kereskedelmi – webkiszolgálón alkalmaznak SSL (Secure Sockets Layer) titkosítást, az európai országokban lévő SSL szerverek egynegyedén nem megfelelő, túlságosan gyenge titkosítást, vagy sebezhető kulcsokat használnak. A nem megfelelő titkosítás alkalmazását részben annak számlájára írják a szakértők, hogy az Egyesült Államok korábban nem tette lehetővé erős titkosítást tartalmazó szoftvertermékek exportját külföldre (az USA-beli SSL site-ok 15,1 százalékán volt nem megfelelő a titkosítás).Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle