Connect with us

technokrata

Másolásvédett CD-ket dobna piacra a Warner Music is

Kütyük

Másolásvédett CD-ket dobna piacra a Warner Music is

A Warner Music japán és európai leányvállalatai a tervek szerint még az idén megjelentetik első, másolásvédelemmel ellátott kompakt lemezeiket.

Az AOL Time Warner japán lemezkiadással foglalkozó leányvállalata kísérletképpen egy, az európai divízió pedig két zenei albumot is belső másolásvédelemmel ellátott CD-n kíván forgalomba hozni még az idei év folyamán. Egyelőre az már bizonyos, hogy a két másolásvédett európai lemezen a Midbar cég Cactus Data Shield nevű technológiáját fogják alkalmazni.

Azt, hogy pontosan mely előadók kiadványai lesznek másolásvédettek, egyelőre nem tudni. Mindenesetre a Warner közlése szerint ezen lemezek dobozán egyértelműen fel lesz tüntetve, hogy nem hagyományos kompakt lemezeket tartalmaznak. Egyelőre nem választotta ki a Warner Music Japan, hogy melyik másolásvédelmi technológiát fogja alkalmazni a szigetországban kereskedelmi forgalomba kerülő – egyelőre még ismeretlen – albumon. A Warner Music szóvivőjének közlése szerint azonban a cég egyelőre nem tervezi az észak-amerikai piacon védett CD-k megjelentetését.

Mint ismeretes, az internetes file-cserélő hálózatok – például a Kazaa vagy a Morpheus – növekvő népszerűsége nyomán a lemezkiadók egyre nagyobb bevételektől esnek el (egyes vélemények szerint nem is egészen indokolatlanul). Különböző másolásvédelemi technológiák alkalmazásával a Warneren kívül a Universal Music, illetve a BMG is kísérletezik több-kevesebb sikerrel. Bár ezen CD-k tartalmát valóban nem lehet digitális formában a személyi számítógép merevlemezére lemásolni (azaz ”lerippelni”), ám számtalan régi hifi eszköz sem képes lejátszani őket. Ráadásul a Philips állásfoglalása szerint sérülékenyebbek is ezek a lemezek a hagyományosnál, mivel a CD-szabvány ”megerőszakolásával” gyakorlatilag mesterséges hibákkal látják el a felületeket, így egy kisebb karcolás esetén is használhatatlanná válhatnak.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák