Connect with us

technokrata

NTT DoCoMo: videótelefon, bővülő 3G lefedettség

Kütyük

NTT DoCoMo: videótelefon, bővülő 3G lefedettség

Az NTT DoCoMo márciustól kezdi meg vadonatúj, videóklippek fogadására és videótelefonálásra egyaránt alkalmas mobiltelefonjának árusítását, és kibővíti 3G szolgáltatásainak lefedettségét is Japánban.

A FOMA D2101V nevű modell fő érdekessége, hogy a DoCoMo 3G hálózatán keresztül igénybevehető i-motion nevű mozgókép-átviteli szolgáltatáson kívül videótelefonálásra is lehet használni, mivel saját digitális kamerával is felszerelték.

Az i-motion szolgáltatás a DoCoMo FOMA (Freedom Of Multimedia Access) nevű, harmadik generációs technológiájú hálózatán keresztül érhető el. Az i-motion előfizetői 384 kbps-os letöltési sebességgel fogadhatnak különböző mozgóképes tartalmakat, többek között videóklippeket is, mindezt 100 japán jenes havidíj ellenében.

Videóklippek fogadására képes mobiltelefonokat eddig is forgalmazott a DoCoMo, azonban a D2101V az első olyan modell, amely videótelefonként is használható, azaz a beszélgető felek egymás arcát is láthatják. A készülék két darab beépített kamerával is fel van szerelve, az egyik videótelefonáláskor aktív (ez látható a képen is), míg a telefon másik oldalán lévő, 3-szoros zoom-mal rendelkező kamerával fényképek és videók rögzítése is lehetséges. A telefon kamerájával készített felvételeket 64 kbps-os sebességgel lehet átküldeni egy másik felhasználónak.

Ezen felül a mobiltelefon képes a DoCoMo népszerű i-mode szolgáltatásában elérhető e-mailek küldésére és fogadására. Egy e-mail hossza maximum 10 ezer alfanumerikus szimbólum, vagy 5 ezer japán betű és írásjel lehet. A D2101V kijelzője 132×162 képpontos felbontású, és 262144 féle színt tud megjeleníteni. A mobil 150 mm hosszú, 55 mm széles, vastagsága 28 mm, a tömege pedig 160 gramm. Egy töltéssel 55 órás készenléti időt tud biztosítani, beszélgetési ideje durván egy óra, amelyet azonban csak csekély mértékben csökkent a videótelefon funkció használata.

A japán mobil telekommunikációs szolgáltató mai másik fontos bejelentése szerint a DoCoMo-leányvállalatok március elejétől kibővítik 3G szolgáltatásaik elérhetőségét, így áprilistól kezdve jóformán minden nagyobb városban (az ország területének 60 százalékán) elérhető lesz a FOMA, az őszre időzített további bővítések eredményeként pedig a szolgáltatás lefedettsége a 2002-es üzleti év végére elérheti a 90 százalékot is.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle