Connect with us

Hirdetés

technokrata

NeoPhone: az olcsóbb telefonálás alternatívája

Kütyük

NeoPhone: az olcsóbb telefonálás alternatívája

Noha a telekommunikációs piac liberalizációját követően egyelőre csak elviekben lehetséges a szolgáltatóválasztás előhívószámok segítségével, ezért az Euroweb és a Pantel közös prepaid kártyás szolgáltatása továbbra is fontos szerephez jut.

A 2001-es év vége a telekommunikáció jegyében zajlott, hiszen a decemberre meghirdetett távközlési liberalizáció sok kérdést vetett fel. A válaszok azonban – legalábbis az ügyfelek elvárásaihoz képest – igen lassan születnek meg. A legtöbb szolgáltató kivár, a telekommunikációs boom tovább várat magára. Az okok egyrészről a jogi szabályozás nagyvonalúságában, az értelmezési és végrehajtási kérdésekben, a koncessziós szolgáltatók – gyakran tudatos – lomhaságában, másrészről az új piaci szereplők felkészületlenségében keresendők.

A harc az üzleti ügyfelek megszerzéséért – a VoIP-technológia felhasználásával – több mint két éve folyamatosan tart. A piac nagyobb részét már ma is vagy VoIP szolgáltató alternatív telekommunikációs cégek szolgálják ki, vagy az eddigi monopol szolgáltató – a meghirdetett díjcsomagoknál lényegesen kedvezőbb – speciális kondíciókkal szerződött az ügyféllel. A harc a „nagy ügyfelekért” tovább folyik, az új ajánlatok egyre kedvezőbbek, de az eddig megkötött, gyakran többéves szerződések csak lassan járnak le, így egy általános, jelentős, további díjcsökkenés csak középtávon várható.

A klasszikus végfelhasználók, az otthoni telefonálók egyáltalán nem olyan kelendőek a piacon: a „szolgáltató-választás”, a 15cd számok használatához a szolgáltatónak minden egyedi felhasználóval le kell szerződni, biztosítani kell a számlázás, a pénzbefolyás feltételeit (legalábbis a mai jogszabály-értelmezések alapján).

A másik oldalról az egyedi felhasználó sem szívesen vállal szerződéses kötelezettségeket egyszerre több szolgáltató felé, a helyi hívások díjában pedig várhatóan még mindig az eddigi szolgáltatója lehet a legkedvezőbb. Érthető tehát, hogy míg ezek a szokások nem alakulnak ki, nem lesznek könnyebbek, megszokottak, addig a lakossági felhasználók legnagyobb részének nem elérhetők ezek a lehetőségek sem.

További lehetőséget kínálnak a tengerentúlon, illetve Nyugat-Európában rendkívül elterjedt hívókártyák calling card-ok. Ezekkel a széles körben megvásárolható, egyszerűen kezelhető, pre-paid alapon működő kártyákkal hívásiránytól függően jelentős, gyakran 50-60%-os megtakarítás érhető el. További előny, hogy nem kell szerződési kötelezettségeket vállalni és nem „szaladhat el” a telefonszámla.

Magyarországon már tavaly is több kártya jelent meg a piacon, de használatuk csak szűk felhasználói körben (pl.: hazánkban élő kínaiak, vietnámiak körében) terjedt el. Ennek oka általában a rossz minőség és a marketing hiánya volt.

A 2001 őszén indult NeoPhone termékcsalád INSTANT (valódi kártya) változata az EuroWeb és a PanTel szolgáltatásán alapuló, jelenleg elsősorban nemzetközi irányokba jelentős megtakarítási lehetőséget nyújtó kártyája 2002. február 1-től az ország legtöbb körzetből már ingyenes behívószámmal működik. Az EuroWeb új szolgáltatásával a kezdeti online sikerek után – az Interneten regisztrálók körében népszerű virtuális kártyának sikerére építve – kialakította a valóságos kártyát és az ország több mint 500 eladóhelyén indította be az értékesítést. A terjesztés februárban az Aral, a Shell, a Magyar Posta és Lapker országos hálózatain keresztül indult el.

A NeoPhone kártyák egyike sem hagyományos telefonkártya, azaz nem kell belehelyezni semmilyen készülékbe. A kártya megvásárlásával egy kód birtokába jutnak a felhasználók, amelynek bebillentyűzésével lehet igénybevenni a szolgáltatást. A telefonálás NeoPhone-nal nagyon egyszerű: egy központi telefonszám hívásával kezdődik. Ezt követően kell a telefonkészüléken bebillentyűzni a kódot, majd pedig a hívott fél telefonszámát.

A szolgáltatás hagyományos kereskedelmi forgalomban megvásárolható változata a NeoPhone INSTANT. A NeoPhone INSTANT egy hitelkártya nagyságú műanyag kártya, amely hátoldalán egy lekaparható réteg alatt található a titkos kód, amellyel a kedvezményes telefonszolgáltatás igénybe vehető. Az 5000 Ft értékben forgalomba kerülő telefonkártyát forgalmazó üzletek listája a www.neophone.hu oldalon rendszeresen frissül.

A NeoPhone ONLINE virtuális telefonkártyát a www.neophone.hu oldalon lehet megvásárolni és feltölteni. A hazai piacon egyedülálló online szolgáltatás rövid idő alatt példátlan népszerűségre tett szert: a bevezetése óta eltelt fél év alatt mintegy 1000 felhasználó tölti fel rendszeresen egyenlegét az Interneten. A siker elsősorban a rendkívül alacsony percdíjaknak köszönhető. Egy, az Amerikai Egyesült Államokba kezdeményezett hívás ára percenként bruttó 36 forint, ami körülbelül egyharmada a hagyományos telefonálás tarifájának, és Európa túlnyomó részére is mindössze 50 forintba kerül egy percnyi beszélgetés.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés