Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ultra-szélessáv a mobil kommunikációban

Kütyük

Ultra-szélessáv a mobil kommunikációban

Még nagyobb sebességet ígér a nemsokára kereskedelmi forgalomban is használható ultrawideband technológia.

A Federal Communications Commission egy vitatott döntéssel útjára engedte az ultra-szélessávú technológiát a kereskedelmi felhasználás felé. Az UWB (ultrawideband) gyorsabb és biztonságosabb vezetékmentes átvitelt biztosít. A hagyományos audió, videó adatok küldése és fogadása mellett az autók ütközéselkerülő rendszerét, a tűzoltók és mentők romok alá temetett emberek keresését mind segítheti a technika. Egyetlen negatívuma, hogy a jelek olyan erősek, hogy interferenciát okozhatnak a mobiltelefon szolgáltatók és a hadsereg kommunikációjában (az FCC ezért behatárolta, mely frekvenciákon használható az UWB).

3,1 GHz-es frekvenciatartomány felett működik a legtöbb UWB eszköz (hasonlóan, mint a 802.11-es szabvány). A 960 MHz alatti tartomány ugyanis foglalt a rádió- és televízióadó és a mobiltelefon hálózatok egy része által, ezért ebben a zsúfolt zónában csak a bányavállalatok, biztonsági- és kutatócégek használhatják ezt a technológiát.

Az Egyesült Államokban ugrásra kész cégeknek még 60 napnyi várakozóidőt kell kibírniuk a szabályok elfogadásáig, aztán beindulhat az UWB-re alapuló eszközök forgalmazása.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés