Connect with us

technokrata

Küszöbön áll a digitális háború az USA-val?

Kütyük

Küszöbön áll a digitális háború az USA-val?

Az Európai Unió hét közepén nyilvánosságra hozott döntése digitális kereskedelmi háborút robbanthat ki az Öreg kontinens országai és az Egyesült Államok között.

Az Európai Unió nyilvánosságra hozta, hogy az Interneten, online árult termékek eladásából származó bevételeket meg kívánja adóztatni. Ez alá a megszorítás alá esik minden olyan cég, amely nem az EU tagállamaiban honos. Még a letöltött szoftverek illetve zenék is beletartoznak a leendő adóköteles termékek körébe (feltéve, ha birtokosa pénzért jutott hozzá).

Az EU gazdasági és pénzügyi miniszterekből álló tanácsa szerdán hozta meg döntését, miszerint minden egyes külföldi termékre érték-hozzáadott adót (VAT, a magyar ÁFA-nak felel meg) vetnek ki. Nemcsak az online áruházakban vásárol könyvek és DVD-k lesznek így adókötelesek, hanem a játékprogramok és az internetes rádiók, televíziók után fizetendő díjak is.

A 2003. július elsején életbe lépő szabályozás megköveteli, hogy a nem EU-beli cégek jegyeztessék be magukat az Unió egyik tagállamában, majd készüljenek fel a vásárló európai elhelyezkedésétől függő különböző mértékű adók megállapítására és kifizetésére.

Ez a lépés érthető ellenérzést váltott ki az Egyesült Államokban. Az sem elképzelhetetlen, hogy ha nem sikerül közös álláspontra jutni a feleknek, akkor az USA a WTO-hoz, a Világkereskedelmi Szervezethez fordul, tisztázandó a kérdést.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle