Connect with us

technokrata

Digitális zenék és videók: hamarosan csak pénzért?

Kütyük

Digitális zenék és videók: hamarosan csak pénzért?

Vajon az MPEG-4 szabvány túlságosan magas ára az online videózás és zenehallgatás rovására megy?

Az MPEG LA által a héten nyilvánosságra hozott lincencelési terv nagy port kavart fel, sokan megkérdőjelezték kivitelezhetőségét. Az MPEG-4 technológia szabadalmi jogait birtokló 18 tulajdonos ugyan egyszerűsítette korábbi elgondolásait, de sokan még így is túlságosan költségesnek tartják alkalmazását.

25 centet kellene ugyanis fizetni minden egyes MPEG-4-et támogató termékért (például a kóderekért, dekóderekért), valamint évente egy egymillió dollárt minden egyes licenc után. Az MPEG-1 és az MPEG-2 technológiákat követő új szabvány ugyan még jobb hang és kép (videó) tömörítést ígér, de az előre kalkulálható nagy költségek miatt talán nem válik oly népszerűvé. Mindazonáltal az MPEG LA nevében nyilatkozó Larry Horn alelnök úgy véli, a licencelési terv nincs kőbe vésve, de aki pénzt keres a szabvány alkalmazásával, annak fizetnie is kell felhasználásáért.

Egyes cégek máris saját fejlesztésébe kezdtek, a drága licenc elkerülése végett. Az On2 például tavaly bejelentette a saját, nyitott forrású videótömörítő szabványát, a VP 3.2-es verzióját, amiből nemsokára várható a legújabb (ez már 5-ös sorszámmal fog debütálni).

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle