Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nokia: emelkedő telefonárak várhatók

Kütyük

Nokia: emelkedő telefonárak várhatók

A világelső finn mobilgyártó várakozásai szerint az idei év során a mobiltelefonok árai inkább növekedni, mint csökkeni fognak.

A Nokia világszerte 20 új modell bemutatását tervezi az idei év első felében, és Matti Alahuhta, cég mobiltelefonokkal foglalkozó részlegének vezetője szerint várhatóan az ezt követő hat hónapban is tartani tudják majd ezt az ütemet.

Alahuhta elmondta, az új termékekben az eddiginél nagyobb értéket, nagyobb tudású készülékeket kínálnak majd az ügyfelekhez, ezért a készülékek átlagos ára valószínűleg emelkedni, mintsem csökkenni fog. A tavalyi év során először csökkent a mobiltelefonok eladása, részben a gazdasági recesszió, részben pedig az új szolgáltatások elmaradása miatt.

Maga a Nokia növekedést vár többek között az MMS, azaz a multimédiás üzenetküldés elterjedésétől. A második negyedévben fog piacra kerülni a gyártó digitális fényképezőgéppel is felszerelt mobiltelefonja, a 7650-es, amely már támogatni fogja ezt a szabványt, azaz lehetővé teszi digitális fotók küldözgetését is egyik telefonról a másikra. A Nokia már az idei év során tömegszolgáltatássá kívánja kibővíteni az MMS-t, bár más cégek szerint a finn gyártó várakozásai eltúlzottak az MMS-sel szemben. (Finnország legnagyobb szolgáltatója, a Sonera egyébként az év közepe tájékán fogja beindítani a multimédiás üzenetküldést, azonban csak 2003-ra számít annak jelentős elterjedésére, mivel csak akkora fog elterjedni a piacon kellő számú MMS-t támogató mobiltelefon, valamint az esetleg felmerülő technikai problémák is orvoslásra kerülnek a jövő évig).

A jelenleginél jóval nagyobb teret fog hódítani a GPRS csomagkapcsolt adatátviteli technológia. GPRS-képes telefonokból 2001-ben a korábbi várakozásoknál (10 millió) kevesebbet, összesen 7,5 millió darabot értékesítettek a gyártók. Alahuhta szerint a közeljövőben megjelenő GSM telefonok döntő többsége már támogatni fogja ezt a technológiát.

Körülbelül a harmadik negyedév magasságában jelennek meg az első 3G telefonok, amelyekből a Nokia a negyedik negyedben már többmillió darabot kíván értékesíteni. Maguk a szolgáltatók folyamatosan elhalasztják a nagysebességű adatátvitel, így akár videótelefonálást is lehetővé tevő harmadik generációs szolgáltatások beindítását, és csak 2004-2005-re jósolják ezek széleskörű elterjedését.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés