Connect with us

technokrata

Feketelistára kerülnek a csaló mobilosok

Kütyük

Feketelistára kerülnek a csaló mobilosok

A hírek szerint az új hírközlési törvény értelmében közös adatbázist hozhatnak létre azon vásárlókról, akik valamilyen módon megkárosították valamelyik távközlési szolgáltatót.

A Népszabadság arról számolt be, hogy azok a vásárlók, akiknek szerződését a szolgáltató számlatartozás miatt felmondta, valamint azok, akik ellen esetleg bírósági vagy hatósági eljárást kezdeményezett, illetve hamis adatokkal, például hamisított személyi igazolvánnyal akarták megtéveszteni valamelyik céget, a mobilszolgáltatók által üzemeltetett közös feketelistára kerülhetnek.

Magyarországon és világszerte az egyik leggyakoribb csalási módozat az, amikor hamis adatokkal vásárolt előfizetést használva az ügyfél többszázezer forintos kifizetetlen tartozást halmoz fel mobilszolgáltatójánál. Egy másik ”népszerű” tevékenység az itthon árusított, ártámogatást is tartalmazó, általában hűségnyilatkozat aláírása és hálózati korlátozás mellett kínált mobiltelefonok megvásárlása. Ezekből telefonokból erre szakosodott emberek kiszedik a hálózati korlátozást, majd magasabb áron értékesítik többnyire Ukrajnában és Romániában, ahol nem elterjedt a hazánkban alkalmazott hűségnyilatkozatos értékesítési mód, ezért a készülékek ára is magasabb mint Magyarországon.

A hazai mobilszolgáltatók állítólag már régóta terveztek egy csalást elkövető személyek adatait tartalmazó feketelista kialakítását, ám eddig (pontosabban tavaly nyárig) az adatvédelmi követelmények ezt nem tették lehetővé. Egyelőre még nem ismert az, hogy miként is fogják a szolgáltatók megvalósítani a feketelista üzemeltetését, amellyel elejét vehetik annak, hogy a csalók egy visszaélés elkövetése után a többi szolgáltatót is megkárosíthassák.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle