Connect with us

technokrata

Veszít a 3G-n az Ericsson?

Kütyük

Veszít a 3G-n az Ericsson?

A magas fejlesztési költségek miatt az Ericsson az idei évben még veszíteni fog az általa kiépített 3G mobilhálózatokon.

Egy, a svéd telekommunikációs céghez közeli forrás szerint nem valószínű, hogy a 3G technológiák nyereséget fognak termelni 2002-ben az Ericssonnak, mivel ezek fejlesztése hatalmas összegeket emésztett fel (az Ericsson csak a múlt évben közel 4 milliárd dollárt költött 3G-s beruházásokra). Egyes elemzők úgy vélik, a gyártó hálózati üzletága 940 millió-1,4 milliárd dolláros deficitet fog termelni az idei évben.

A forrás egyelőre azt sem tudta megítélni, hogy a 3G terén várhatóan mikor sikerülhet majd leküzdeni a veszteségeket. Ugyanakkor a 3G szolgáltatások elterjedésétől a mobil piac fellendülését várják, hiszen a mobiltelefon-elterjedtség már-már elérte a maximumát, ezért az egyetlen bevételnövekedést célzó bővítési irány az új – elsősorban mobil adatátviteli – szolgáltatások bevezetése lehet. Természetesen nem csak a mobiltelefon gyártók, de a szolgáltatók is jelentős összegeket fordítottak a mobil generációváltásra, az UMTS licencek megvásárlása ugyanis a legtöbb országban hatalmas pénzekbe került.

Mindenesetre a mostanáig megkötött 3G hálózatok kiépítéséről szóló szerződések durván 60 százalékát az Ericsson birtokolja. A tavalyi évet veszteséggel záró Ericsson 2001-ben egyesítette régóta veszteségesen üzemelő mobiltelefon divízióját a Sonyéval, hatékonyságának növelése érdekében. Jelenlegi várakozásai szerint az Ericsson összeladásainak 10 százalékát teszik majd ki a 3G mobilhálózatok kiépítéséből származó bevételek.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle