Connect with us

technokrata

Több ezer film letöltése: csak egy dollárért!

Kütyük

Több ezer film letöltése: csak egy dollárért!

Szinte mindenki nézett már filmet, vagy filmrészletet számítógépén, a videóknál jobb kép és hangminőség ugyanis közkedveltté tette ezt a fajta szórakozást. Ráadásul egy film boltban vásárolva több ezer forint, ám most 1 dollárnak megfelelő összegért is hozzá lehet jutni a kedvencekhez…

Egy tajvani weboldal új és régi filmeket (hollywoodit, kínait, japánt egyaránt) kínál 1 dollárért. Ez nem is olyan nagy összeg (jelenleg 270 forint körül van a dollár árfolyama), ezért cserébe három napnyi böngészésre és letöltésre nyílik lehetőség. A kínálat széles: több ezer film közül lehet válogatni. Az állományok RealVideo formátumban érhetők el, tehát nem kell a letöltés felett napokig ülni. Van viszont egy kis szépséghibája…

Nevezetesen az, hogy ez illegálisan történik. A letöltött filmek után a jogdíjakat senki sem rendezi, lévén az egész szolgáltatás a kiadók engedélye nélkül zajlik. Mindez a weblapot üzemeltetők szerint teljesen törvényes, bár ez csak a jellegzetes távol-keleti hozzáállással válik igazzá: az összes, honlapjukon fellelhető anyag ugyanis jogvédettségtől mentes Kínában (szűkebb értelemben Tajvanon).

A WTO tagországokban (így 2001. január elsejétől Tajvanban is) létezik egy törvény, mely a szellemi tulajdonjogokra vonatkozó védelmet írja le és amelyet minden tagország elfogad. Ennek ellenére ezt a törvényt elég nehéz lenne bevasalni a szigetországon: a messzi állam a világ egyik legnagyobb kalóztelepe, legalábbis ami az áruk hamisítását illeti. 2000-ben például több mint 550 millió dollárt vesztettek az amerikai cégek a szorgos tajvani kezeknek köszönhetően.

A helyzet megoldása mindenképp komplikált, talán még kereskedelmi háborúhoz is vezet. Addig viszont továbbra is nyitott az oldal…Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák