Connect with us

technokrata

Védett DVD – börtönbüntetés filmnézésért II.

Kütyük

Védett DVD – börtönbüntetés filmnézésért II.

Zenehallgatási szokásainkon már régóta változtatni akarnak a kiadók, de egyre erősebb bennük a késztetés, hogy filmnézési szokásainkat is megreformálják – akaratunk ellenére…

Korábban hírt adtunk arról a norvég fiatalemberről, aki DeCSS nevű programjával fel tudta törni a DVD-n használt védelmet, ezáltal szabadon nézhetővé téve a korongon levő filmet (Jon Johansen eredetileg a boltban megvásárolt lemezét akarta Linuxán használni). Johansenre most akár börtönbüntetés is várhat, amennyiben a norvég bíróság bűnösnek találja.

Hasonló cipőben jár az az Eric Corley, aki elérhetővé tette az Interneten a DVD-k másolásának technikáját. A már másodfokon járó ügyben először vétkesnek tartották Corleyt, aki a szólásszabadságra hivatkozva védekezett. Ez az ítélet nagy győzelmet jelentett a hollywoodi stúdióknak (Universal, Paramount, Disney stb.), amelyek szinte őrt állnak az ügy mellett, nehogy kicsúszhasson a markukból Corley. A nagy filmstúdiók mind az 1998-ban létrehozott DMCA törvényre hivatkoznak, és jogaik csorbulását kívánják megakadályoztatni a bírósággal.

Az olyan szabadságharcosoknak, mint Corley vagy Johansen (vagy a nemrég szabadult Sklyarov) mind az a véleményük, hogy a digitális szerzői jogokat védő törvény túlságosan nagy hatalmat ad a stúdióknak és szoftverkészítőknek, szemben a kisemberrel és az Internet alapeszméjének számító szólásszabadsággal.

Corley ügyvédje képes akár a legfelsőbb bíróságig is elmenni, hogy bebizonyítsa védencének igazát. Mindezek mellett azonban a stúdiókat képviselő ügyvédek optimisták az ügy végkifejletét illetően. Szerintük meg kell akadályozni az Interneten naponta több százezernyi filmmásolat további terjeszthetőségét, mert azok megölik a kreatív erőket, melyek létrehozzák a filmeket. Az igazsághoz az talán közelebb áll, hogy a mozikban lejátszott filmek már nem fogynak olyan jól a videó és DVD tékákban, megfosztva ezen cégek tulajdonosait az újabb és újabb luxusautók megvásárlásától…Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek