Connect with us

technokrata

Adobe: aki másként akarja, azt bepereljük

Kütyük

Adobe: aki másként akarja, azt bepereljük

Az Adobe összeütközésbe került egy szoftverkészítő céggel, s az ügyet a bíróságra vitte. A végkifejlet minannyiunkat érinteni fog…

A hosszas jogi csatározásoknak köszönhetően Dimitrij Sklyarov már hazajuthatott az Egyesült Államokból. Mint arról már korábban hírt adtunk, az orosz programozó cége, az ElcomSoft megbízásából egy olyan programot hozott létre, mellyel másolhatóvá és nyomtathatóvá váltak az Adobe eBook Readerrel olvasható digitális könyvek. Az amerikai DMCA (digitális szerzői jogi védelem) azonban ezzel a lépéssel sérült (legalábbis a tengeren túliak szerint), ezért Sklyarovot őrizetbe vették egy, az USA-ban tartott előadása után.

A moszkvai cég 2,25 millió dolláros büntetés elé néz, ha az amerikai bíróság úgy ítéli meg, vétett a törvények ellen. Az ElcomSoft viszont úgy véli, nem vétkes: a cég csak az úgynevezett fair use érdekében tette lehetővé a másolást, azaz például ha valaki olvasásra megvette az otthoni gépére, akkor át tudja tölteni laptopjára is. A probléma abból adódik, hogy nem minden ember tartja magát ezekhez az íratlan szabályokhoz, ezt viszont – a moszkvai cég szerint – nem a gyártónak kell betartatnia.

Érthető módon egyik fél sem elégedett a DMCA-val. A filmstúdiók és szoftverkészítők az illegális használat visszaszorulását várják a törvénytől, a szólásszabadság mellett kiállók viszont korlátozva érzik magukat. Az amerikai döntés jelentős hatással lesz az Internet további fejlődésére, az ítéletre viszont egyelőre még várni kell…Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek