Connect with us

technokrata

Védett DVD – börtönbüntetés filmnézésért?

Kütyük

Védett DVD – börtönbüntetés filmnézésért?

Több évi börtön várhat arra a norvég programozóra, aki meg akarta nézni boltban vásárolt DVD-s filmjét számítógépén is.

Jon Johansenre, a DVD-k másolásvédettségét feltörő norvég programozóra akár két év börtön is várhat. Mint ismeretes, a bíróság szerint DeCSS nevű programja szerzői jogokat sért. A norvég gazdasági rendőrség most azzal vádolja Johansent, hogy a DVD biztonsági rendszerét feltörve olyan anyaghoz jutott hozzá, melyekhez nem volt hozzáférési joga. A norvég nyomozók első alkalommal vonnak felelősségre valakit azért, mert a birtokában levő média biztonsági technológiáját feltöri.

Az Electronic Frontier Foundation már korábban felkarolta az ügyet, segítendő Johansent eligazodni a jogi ingoványban. A filmstúdiók ugyanis rögtön kereszttűz alá vették a norvég fiatalembert, miután publikálta programját. Az EFF képviselője a hollywoodi stúdiók nyomásának erősödéseként értékeli a norvég hatóságok lépését is.

A skandináv ország bűnüldözési részlege először 2000. januárjában tartóztatta le Johansent, ám akkor hamarosan szabadlábra került. Úgy látszik, az esettel kapcsolatos jogi viták még sokáig elhúzódhatnak.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek