Connect with us

technokrata

Újraindul a Napster – még ezen a héten!

Kütyük

Újraindul a Napster – még ezen a héten!

Minden nehézség ellenére úgy tűnik, a Napster (igaz, csak tesztverzióban), de a héten újra indulhat. Azonban történt pár apró változás a korábbi állapothoz képest…

A Napster vezérigazgatója, Konrad Hilberts egy zenei konferencián előadta azon tervét, miszerint létre kellene hozni egy olyan, egy zenére jutó díjat, aminek a kifizetésével elkerülhetővé válik, hogy minden webhely külön egyezkedjen a kiadó cégekkel. Voltaképp nem új az ötlet, a kereskedelmi rádiók már elég rég óta hasonló elven fizetnek az általuk lejátszott zenékért.

A korlátlan mennyiségű zene letöltését kínáló Napster fénykorában (tavaly) 60 millió felhasználót tudott a háta mögött, de az ekkora mérvű, szerzői jogdíjaktól mentes zenekereskedelem már szúrta a kiadók szemét, ezért beperelték a céget. A Napster most azon dolgozik, hogy átalakulva hasonló szolgáltatást nyújtson, mint korábban (csak természetesen pénzért). Ugyanerre nyílt lehetőség a MusicNeten és PressPlay-nél. A Napster helyét mégsem ezek, hanem a peer to peer hálózaton alapuló új kliensek (mint például a Kazaa, Grokster, Morpheus és társai) vették át, lévén ezeken továbbra is ingyen lehet a zenékhez hozzáférni.

Az e héten induló, egyelőre tesztelési fázisban tartó szolgáltatás birtokosai még mindig nem voltak képesek megállapodni az öt legnagyobb zenekiadóval (ezek birtokolják az összes zeneanyag szerzői jogainak 80 százalékát). Ha a Warner Music Group, a Sony Music Entertainment, a BMG Entertainment, a Universal Music Group és az EMI Recorded Music nem lesz képes megállapodásra jutni, akkor esetleg hivatalosan szabhatják meg, mennyit kell majd egy dalért fizetni.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek