Connect with us

technokrata

DemoScene – világ scenerei egyesüljetek!

Kütyük

DemoScene – világ scenerei egyesüljetek!

Az év elején indult – magyar és angol nyelvű – DemoScene portál a magyar scenevilág jeles képviselőit fogja össze. A site-on azonban a nem szakavatottak is számtalan érdekességre lelhetnek – grafikákra és egyéb művekre, amelyek időnként a nagy gyártók műhelyeit is felülmúlják.

A demoscene tömören a számítógépre mint művészeti eszközre tekintő fiatalok önszerveződése – világszerte. Ilyen hivatalos definícióval valószínűleg mégis igen kevesen próbálják megközelíteni ezt a szubkultúrát, főleg azért, mert az egész leginkább két dologról szól: barátokról és a számítógépről – innentől kezdve a hivataloskodás rövid úton kizárható. Mindezek ellenére szórakozásból készülő látványos produkcióik sokszor a nagy cégeket is a kispadra küldik – a közösséghez tartozás és az egymás között elérhető hírnév sokszor óriási hajtóerőt jelent ezeknek a fiataloknak – avagy ”rendes” nevükön scenereknek.

A scenerek összefogására, a scene-közösség továbbépítésére és az ilyenfajta underground művészet népszerűsítésére, egyfajta jó értelemben vett toborzásra indult be 2002. első napján az ország első és eddig egyetlen ilyen témát átfogó portálja, a DemoScene. Az eddig hiányzó magyar nyelvű on-line megjelenés végre lehetőséget ad arra, hogy még többen ismerhessék meg a számítógépfüggők hírességeit, a belőlük szerveződött tehetséges csapatokat, valamint sokszor zseniális munkájuk látványos gyümölcseit.

A témában kezdőket a GY.I.K. – gyakran ismételt kérdések – rovat vezeti be a demoscene fogalmaiba. Akik már tudják, mire számíthatnak, a Link szekcióban rengeteg külső oldal címét találják, amelyek kategóriákba sorolva várják a kattintásokat. Ehhez hasonlóan szintén fellelhetők a Letöltések rovatban a site regisztrált felhasználói által készített produkciók. Akik szívesen megismerkednének másokkal, azokat segíteni fogja a scenerek és a scene-csapatok listája, ahol bőven fellelhető bármilyen kapcsolatteremtéshez szükséges adat.

Ha épp egy parti következik, ahol ”élőben” is bemutathatók, versenyeztethetők az elkészült produkciók, a parti szekcióban mindig megjelennek az ezzel kapcsolatos tudnivalók – ugyanitt természetesen visszamenőleg a régebbi partikról beszámolók, eredmények, linkek is összegyűjtve várják, hogy felfedezzék őket. A fórum nyitott minden témára, ami érdekelhet egy scenert, ám emellett még egy újszerű mini-IRC-szerű chatbox – az egysoros – teszi változatossá az oldalakat.

A portál egyedülálló újdonsága – illeszkedve a demoscene kultúrához -, hogy tartalmához bárki szabadon hozzájárulhat saját híreivel, cikkeivel, linkjeivel, grafikáival, illetve hirdetheti legújabb vagy korábbi alkotásait. A portál kezelőfelületén keresztül bevitt információkat a site fenntartói azonnal elérhetővé teszik a megfelelő rovatban minden látogató számára (az esetleges gépelési vagy helyesírási hibák, téves URL-ek javítása után természetesen, ezt a szerkesztők folyamatosan végzik).

A portál extrái között megemlíthető még, hogy teljes anyaga két nyelven is elérhető: magyarul és angolul – ez egy teljes portál esetében korántsem lebecsülendő teljesítmény. A magyar nyelv fontosságát idehaza nyilván értelmetlen lenne részletezni – az angol nyelvet viszont a nagyszámú külföldi érdeklődő indokolja. A magyar demoscene kitűnő produkciói már évek óta sok látogatót vonzanak az ezzel kapcsolatos oldalakra, akik szívesen olvasgatják a regionális demoscene híreit – visszamenőleg egészen 1996-ig, hiszen a portál elődjén már régóta gyűltek az információk.

Mivel a demoscene kreatív lendületét és a megszülető produkciókat látva sokszor profi játékgyártók és más szoftvercégek is szívesen alkalmazzák a scener múlttal rendelkező fiatalokat, ezért a cégek még munkaajánlataikat is ingyen megjelentethetik az oldalakon.

Az oldalra látogatókat az olvasnivalók mellett még sok különlegesség fogja remélhetőleg hosszú időre lebilincselni, és mindenki kedvet kap majd ahhoz, hogy saját produkcióival is megjelenjen a demoscene-en – itthon és külföldön.

Fontos kiemelni, hogy a portál teljes egészében non-profit alapon, reklámok és minden más jellegű bevétel nélkül működik, hiszen a site fejlesztője és a szerver rendszergazdája is scener, s ketten, magánszemélyként indították be a portált. Az egyedüli külső segítség a Telnettől származik, a cég a projekt fennmaradását a domain név fenntartásával ösztönzi. A site hasonló felajánlásokból szeretné a jövőben on-line megrendezett versenyeken öregbíteni a díjakat felajánló cégek és a site saját hírnevét is.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek