Connect with us

technokrata

Az első európai i-mode mobiltelefon

Kütyük

Az első európai i-mode mobiltelefon

A holland KPN Mobile szolgáltatónál fog bevezetésre kerülni a Japánban hatalmas sikert aratott i-mode mobil Internet-szolgáltatás. Az első, ezt támogató európai piacra szánt mobiltelefont mutatjuk most be.

Az i-mode leginkább a hozzá fűzött reményeket be nem váltó WAP (Wireless Application Protocol) szabvány kibővítésének tekinthető. Az elsőként Japánban, az NTT DoCoMo szolgáltatónál bevezetésre került, mobil internetezést lehetővé tevő szolgáltatással apróbb képek és grafikák fogadása is lehetséges az erre képes – rendszerint színes kijelzővel ellátott – mobiltelefonokkal.

Az egyértelmű japán sikert követően az idei évben a holland KPN Mobile (a DoCoMo európai partnere, amelyben a cég tulajdonos is) is beindítja az i-mode-ot, elsőként Hollandia területén. A szolgáltatás tesztelése tavaly december 20-a óta folyik egy kisebb felhasználói csoport közreműködésével, az i-mode várhatóan már idén tavasszal debütálhat Európában, elsőként a KPN-nél.

A szolgáltató már most számos céggel megállapodást kötött a megfelelő i-mode-os tartalmak elkészítéséről, amelyeket többek között a Reuters és a Eurosport is kínálni fog. A KPN központi i-mode portálja, és az azon szereplő egyéb site-ok közül egyesek ingyenesen, mások pedig havidíj ellenében lesznek elérhetők.

Európai mobiltelefonok közül elsőként a japán NEC cég N21i típusszámú mobiltelefonja fogja támogatni az i-mode-ot. Ez a telefon abszolút a japán trendnek megfelelő kinézettel bír: nagyméretű színes kijelzője van, valamint a csengőhangok jobb alkalmazhatósága érdekében figyelmet fordítottak a telefon hangszórójának minőségére is. A GSM hálózaton működőképes telefon támogatja a GPRS csomagkapcsolt adatátvitelt, továbbá az i-mode-ot, ezenkívül képes olvasni az ez utóbbival kompatibilis HTML és WML tartalmakat. Nem mellékes, hogy az N21i-vel a felhasználók 1000 karakteres e-mail üzenetek, valamint a szokásos 160 karakteres SMS-ek küldésére és fogadására is lehetőség nyílik, végül pedig nem meglepő módon telefonálni is lehet vele.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek