Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Föld digitális térképe

Kütyük

A Föld digitális térképe

Még sosem láthatott emberi szem olyan részletes térképet, mint amilyet a NASA kíván létrehozni. De vajon elérhetővé válik-e ez mindenki számára?

A NASA elkötelezte magát egy új térkép létrehozásában: a valaha készült legrészletesebb földi térképeket is felülmúló eredményt ígérő tervbe vágott bele. Kérdés azonban, ez ki élvezheti majd e munka gyümölcsét (az USA védelmi minisztériuma szeretné megelőzni a térkép civil felhasználást).

A februárban fellőtt Endeavour űrsiklóról nagymennyiségű mikrohullámmal ”bombázták” a Föld felszínét, melyek a siklóra visszapattanva részletgazdag és főként pontos képpel szolgáltak bolygónk felszínéről. A mikrohullámok nyújtotta információknak számos felhasználási területe lehet: árvizek megelőzésére, repülőgépek számára terepakadályok kikerülésére, rádió- és kommunikációs adótornyok ideális helyének megkeresésére mind alkalmazható. Katonai célpontok bemérésére és kémkedésre szintén, ezért nagy érdeklődés kíséri a NASA munkálatait.

Észak-Amerika háromdimenziós térképe az elsődleges célpont, de néhány éven belül elkészülhet az egész Föld digitalizált mása (egész pontosan a bolygó részének 80 százaléka, ahol az összlakosság 95 százaléka lakik). Olyan részletgazdag lesz, hogy minden, 30 méternél szélesebb és 10 méternél magasabb tereptárgy, kiszögellés, dombocska látható lesz a térképen. A Pentagon ezért azt szeretné, ha nem kerülne ki az Egyesült Államokból a térkép, illetve annak csak egy butított verzióját tenné elérhetővé a nyilvánosság felé.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés