Connect with us

technokrata

DVD-t csak asztali lejátszóban: véged van DivX?

Kütyük

DVD-t csak asztali lejátszóban: véged van DivX?

Hosszú huzavona alakult ki a DVD-ket számítógépben lejátszhatóvá tévő programkód körül. Most kiderülhet, melyik erősebb: a hatalmas médiaipar vagy a szólásszabadság joga?

Szerdán bírósági döntés született: a kód publikálása és terjesztése is illegális. Ez támogatja a Digital Millennium Copyright Act (DMCA) nevű vitatott törvényt és megakadályozza a program fejlesztőjének és a weboldal-tulajdonosoknak, hogy terjesszék a szoftvert (DeCSS). Mint ismeretes, a program segítségével lehetett dekódolni és lejátszani PC-ken a DVD filmeket.

A program mellett állók igyekeztek elérni, hogy magát a szoftvert olyan szerzői jogi védelem alá helyezzék, mint ami megillet például egy regényt, vagy egy verset. A bíróság azonban úgy találta, hogy a szoftver maga tartalomsemleges és ezért nem jogosult speciális elbírálásra.

A döntés a szerzői jogok tulajdonosainak, de főként a filmiparnak nagy győzelem (már két éve harcoltak a DeCSS ellen). Polgárjogi szervezetek is figyelemmel kísérték az ügyet, és szerintük a DMCA alkalmazása súlyosan sértheti az Internet szabad kifejezőképességét.

A DMCA megtiltja a másolásvédelem megkerülését, illetve az olyan készülékek árusítását is, amelyek képesek kijátszani a szerzői jogokat – még akkor is, ha a felhasználók (azon kívül, hogy feltörik a védelmet) semmi illegálisat nem csinálnak az adott adathordozóval. A törvény szintén tiltja ezen másolásvédelmet kijátszó szoftverek terjesztését. legfőbb támogatói a szoftverkészítők, valamint a film- és zeneipar óriásai.

A DeCSS szerzője egy skandináv fiatalember, aki szerette volna, ha Linuxán le tudná nézni DVD-it. Megalkotta a programot, majd feltette az Internetre, minek következtében villámsebesen kezdett terjedni. Az emberek nagyon hamar rájöttek, hogy az így megkerülhetővé vált védelem kijátszásával a számítógépen is elérhetővé vált a DVD filmek nézése. Azonban ha lúd, legyen kövér felkiáltással egyre többen kezdték tanulmányozni a DeCSS működését, majd ennek köszönhetően létrejött a DivX ”szabvány”, aminek segítségével már le lehetett szedni az adatot egy DVD-ről (a végeredmény pedig meglepően jó tömörítésű és minőségű filmek lettek).

Az ügy egyébként 2000. januárjában indult, amikor az Amerikai Film Szövetség (MPAA) beperelte az Interneten publikáló website tulajdonosát. Az első döntés szerint 2000. augusztusában jogsértőnek minősítették a programot. A procedúra azonban nem állt meg, a felek továbbra is saját igazukat hangoztatták: ennek lett eredménye a szerdai döntés.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle