Connect with us

Hirdetés

technokrata

Stop az internetes bűnözésnek: az egyezményt aláírták!

Kütyük

Stop az internetes bűnözésnek: az egyezményt aláírták!

Vége a felhőtlen gyermekkornak. Az Internet gyerekcipőit már régen eltették a kamrába, a serdülőkori zavarok is elmúltak, a felnőttet immár felnőttként kezelik. A gazdasági és védelmi érdekek azt kívánják, hogy korlátok közé tereljék az Internet használatát.

Az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága elfogadta a Számítástechnikai Bűnözés Elleni Egyezmény szövegét, amit ma Budapesten, az Országház volt főrendiházi üléstermében harminc ország képviselője írt alá. Az aláíráshoz kapcsolódó nemzetközi konferencián Dr. Stumpf István, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter és Walter Schwimmer, az Európa Tanács főtitkára közös meghívására közel negyven ország többszáz képviselője vett részt.

Az egyezmény a történelem első olyan nemzetközi szerződése, amely az Internet és más számítógépes hálózatok felhasználásával elkövetett bűncselekményekkel foglalkozik. Jelentőségét és súlyát az is mutatja, hogy mindössze két héttel a szöveg elfogadása után ilyen széles körben kerül sor az aláírásra. A magyar kormánynak jelentős szerepe van abban, hogy az aláírók – köztük nem egy Európán kívüli ország – rekordgyorsasággal csatlakoztak az egyezményhez.

Az egyezmény szövegében többek között az alábbi tényállásokról esik szó: jogtalan belépés, jogtalan kifürkészés, az adatok sértetlensége elleni cselekmény, a rendszer sértetlensége elleni cselekmény, visszaélés eszközökkel, számítástechnikai bűncselekmények, számítástechnikai hamisítás, számítástechnikai csalás, gyermek-pornográfiával kapcsolatos bűncselekmények, szerzői vagy szomszédos jogok megsértésével kapcsolatos bűncselekmények, kísérlet és részesség.

Az Európa Tanács 43 tagállama segített a szöveg elkészítésében. Kanada, az Egyesült Államok, Japán – mely államok megfigyelői státusszal rendelkeznek – és Dél-Afrika szintén aktív részesei voltak a folyamatnak. Ezek az államok aláírói lehetnek az Egyezménynek, amely a világ adatforgalmának legnagyobb részére kiterjed.

Az országok: Albánia, Andorra, Ausztria, Azerbajdzsán, Belgium, Bulgária, Ciprus, Cseh Köztársaság, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Georgia, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Izland, Lengyelország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxembourg, Macedónia, Magyarország, Málta, Moldávia, Németország, Norvégia, Olaszország, Oroszország, Örményország, Portugália, Románia, San Marino, Spanyolország, Svédország, Svájc, Szlovákia, Szlovénia, Törökország és Ukrajna.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés