Connect with us

technokrata

Új hálózat a VoiceStreamnél

Kütyük

Új hálózat a VoiceStreamnél

A VoiceStream Wireless amerikai mobilszolgáltató konkurensei előtt indította be szinte az egész országra kiterjedő GPRS szolgáltatást.

A szolgáltató az AT&T Wireless, illetve a Verizon Wireless cégeket megelőzve tette elérhetővé közel az Egyesült Államok teljes területén az ”iStream” elnevezésű új szolgáltatását, amely az eddiginél háromszor gyorsabb adatátviteli sebességet biztosít. A másik két szolgáltató is beindította már GPRS szolgáltatását, ám egyelőre egyiküknél sem érhető az el Amerika teljes területén.

Az ”iStream” név mögött a csomagkapcsolt adatátvitelt lehetővé tevő GPRS (General Packet Radio Service) áll. E technológiát használva a felhasználók gyakorlatilag állandó adatkapcsolatokat valósíthatnak meg, ezáltal például folyamatosan ellenőrizhetik e-mail postafiókjaikat, és a beérkezett leveleket aránylag gyorsan le is tölthetik.

Ugyanakkor az új szolgáltatás igénybevételéhez megfelelő, GPRS-képes mobiltelefonokra, és egy 3-tól 40 dollárig terjedő havidíj befizetésére van szükség. A szolgáltatás jelenleg nem vehető igénybe Kaliforniában, Nevada államban, illetve Észak- és Dél-Karolinában. Az előbbi két államban 2002 közepén kerül bevezetésre a GPRS, míg az utóbbi térségben a szolgáltatás által használt spektrumot jelenleg nem használhatja a VoiceStream, de már tárgyalások folynak a felszabadításáról.

Ezzel szemben a Cingular Wireless 2004-re teszi saját országos GPRS-hálózata kiépítésének befejezését, míg az AT&T Wireless idén év végére ígéri ugyanezt. A Verizon és a Sprint nem GSM, hanem CDMA (Code Division Multiple Access) technológiát használ, de az előbbi cég várhatóan jövő év eleje tájékán fejezi be a fejlettebb adatátviteli szolgáltatásokat kínáló következő generációs mobilhálózatának kiépítését az Egyesült Államokban. A Sprint PCS ezzel szemben a jövő nyáron fogja bemutatni új hálózatát, amely háromszor olyan gyors átvitelt tesz majd lehetővé, mint a VoiceStream ma bejelentett szolgáltatása.

A VoiceStream most bejelentett új hálózata egy telefonos modemével megegyező, 40-56 Kb-es adatátviteli sebességet biztosít, amely ugyan tényleg gyorsabb az eddigi 14,4 Kb-nél, de még mindig nem elegendő csak WAP-ozáshoz és e-mailezéshez (a Sprint 144Kb-es átviteli sebességet ígér a jövő év középre!).

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle