Connect with us

technokrata

DoCoMo: milliók spam-megelőzésre

Kütyük

DoCoMo: milliók spam-megelőzésre

Az NTT DoCoMo, japán legnagyobb mobilszolgáltatója tegnap bejelentette, hogy 8,2 millió dollárt fordít olyan rendszerek kiépítésére, amelyekkel megelőzhető a kéretlen reklámlevelek terjesztése i-mode szolgáltatásainak felhasználói felé.

A szolgáltató több tízezer reklamációt kapott azoktól a felhasználóktól, akik a szigetországban igen népszerű i-mode nevű mobil Internet-szolgáltatást használva nagy számú reklámlevelet kaptak, természetesen felhatalmazásuk vagy beleegyezésük nélkül.

A DoCoMo közlése szerint egy átlagos napon az i-mode-on körülbelül 950 millió darab e-mailt forgalmaznak a felhasználók, ám ennek döntő többsége – 800 millió – visszakerül a feladóhoz azzal az üzenettel, hogy a címzett ismeretlen. A nemlétező e-mail címek többsége valamely kéretlen reklámlevélből származik, amelyek zöme valamilyen webes szolgáltatást – például társkereső klub – hirdet.

Keiji Tachikawa, az NTT DoCoMo elnök-vezérigazgatója elmondta, sajnálatos módon a rendszeren nagy számú hamis címmel rendelkező elektronikus levél kering. 1999-es indulása óta a szolgáltató ugyanis az előfizetők telefonszámait alkalmazza az e-mail címekben (docomo.ne.jp), ennek eredményeként pedig számos cég – véletlenszerűen generált 8 számjegy telefonszámjegyek segítségével – kéretlen reklámlevelekkel bombázza a felhasználókat. A DoCoMo egyébként július óta arra buzdítja 28 millió i-mode előfizetőjét, hogy változtassa meg e-mail címeiket, az új felhasználók pedig eleve saját felhasználói neveket választhatnak (a levelek fogadásáért és küldéséért egyaránt díjat számít fel a szolgáltató, ezért a spam-levelek károsan érintik a felhasználók pénztárcáját).

A tervek szerint januártól a felhasználók kiválaszthatják majd azt is, hogy melyik az a (maximum) 10 domain, ahonnan nem kívánnak levelet kapni.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle