Connect with us

technokrata

Napster-klónok: a várható perek ellenére is növekvő népszerűség

Kütyük

Napster-klónok: a várható perek ellenére is növekvő népszerűség

A file-cserélő szolgáltatások egyre népszerűbbek, több felhasználót vonzanak, mint a Napster fénykorában.

Az elemzések szerint a Kazaa, MusicCity és a Grokster használatával megosztott digitális zene letöltése 20 százalékkal növekedett a szeptemberi adatokhoz képest. Ez a kora őszi hónap 1,51 milliárd file-jához képest 1,81 milliárdra nőtt. Mint ismerestes, mindhárom alkalmazás ugyanazt a hálózatot használja a file-cserélésre (egy azonosító program segítségével különböztetik meg egymás felhasználóit).

Októberben rekordot döntött az egyszerre fent levő felhasználók száma is: 1,3 millió zenehallgató lógott a hálózaton. Az elemzők szerint novemberben megdöntik a Napster 1,5 millió felhasználós csúcsát. A siker egyik oka a Napster leáldozóban levő állapota, de az is nagy vonzerő a számítógép előtt ülőknek, hogy az új hálózaton már nemcsak zene, hanem mindenféle digitális média (képek, videók, egyéb szoftverek) is megosztható és elérhető. Szintén kecsegtető a hálóba kötött gépek új kapcsolati rendszerének köszönhető gyorsabb letöltés is: ez lehetővé teszi, hogy egy felhasználó több szálon töltse ugyanazt a file-t.

Az amerikai jogvédő hivatalok (a RIAA és az MPAA) kivetették hálójukat erre a területre is, itt azonban sokkal nehezebb lesz kapaszkodót találniuk. A Kazaa, a MusicCity és a Grokster ugyanis peer-to-peer kapcsolatban köti össze a felhasználókat, nincsenek központi szerverek, amikre fel kellene csatlakozni a letöltésért. Ezen technológiát a holland FastTrack nevű cég adta a file-cserélő szolgáltatások kezébe.

A várható jogi viták ellenére a file-cserélő szolgáltatást működtető cégek biztosak jövőjükben. A MusicCity-t üzelemtető SteramCast Networks cég például közzé tette, hogy napi 150 millió reklámhirdetést tud megjelentetni. Az ebből, és a reklám-mentes verziók pénzért árulásából befolyt jövedelemből bőven nyereséges a cég.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle