Connect with us

technokrata

A mobiltelefon-felhasználók fizetnek a kapott reklámüzenetekért

Kütyük

A mobiltelefon-felhasználók fizetnek a kapott reklámüzenetekért

Az növekvő számú amerikai mobiltelefon-felhasználóknak új költséggel kell szembenézniük: a reklámköltséggel – mármint annak a reklámnak a költségével, amely saját mobiltelefonjukra érkezik és wireless spamnek hívják.

Az Egyesült Államokban a küldött SMS-ek mellett a kapott üzenetekért is számláz a szolgáltató. Akkor is, ha ez kéretlen reklámüzenet, vagyis spam. A nagy szolgáltatók, mint az AT&T vagy a Sprint ugyanis nincsenek tekintettel a kapott SMS forrására, mindenképpen kiszámlázzák az előfizetőnek a díjat. Persze van, akinek ez nagyon nem tetszik.

Minthogy az Egyesült Államokban a mobiltelefon-kultúra jó pár évvel az európai mögött jár, a felhasználók még csak most kezdik kihasználni a szolgáltatók milliárd dolláros költséggel kiépített hálózatainak lehetőségeit. Az SMS-ek növekvő száma magával hozta a hatékony reklámozás lehetőségét, de a felhasználók – teljesen jogosan – nem akarják elfogadni, hogy a reklámköltségek egy részét rájuk hárítsák.

Az SMS-t elsőként reklámhordozóként alkalmazó Verizon Wireless mintegy 170 ezer reklámüzenetet küldött coloradói és arizonai előfizetőinek, akik közül van, aki már perben is áll a szolgáltatóval. A Verizon esetében a bíróság a világon először alkalmazta az anti-spam törvényt, hogy megállítsa a kéretlen reklámáradatot. A döntés értelmében a Verizon előfizetőinek nem kell kifizetniük a kapott SMS-ek díját.

Az AT&T eközben folyamatosan figyeli hálózatának SMS-forgalmát, hogy kiszűrje a reklámokat a havi 1,1 millió üzenet közül.

A Wireless Advertising Association pedig létrehozott egy tervezetet a reklámozás új formájának szabályozására. A remények szerint ez beépül majd a meglévő törvénybe.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák