Connect with us

Hirdetés

technokrata

Meglepő: már a monitorunkat is fel tudják törni!

Smart home

Meglepő: már a monitorunkat is fel tudják törni!

Két hacker megmutatta, hogy nemcsak a számítógépet, de a monitort is meg lehet támadni.

Azt gondolná az ember, hogy a számítógépünkre leselkedő veszélyek csak és kizárólag magát a PC-t érintik, a hozzá tartozó perifériákat nem. Most azonban a Las Vegasban megrendezett DefCon konferencián két hacker bemutatta, hogy a speciális megoldásukkal akár a monitorunk fölött is átvehetik az irányítást. Fontos tudni, hogy fizikai kapcsolatról van szó, azaz jelenleg csak akkor működik a trükk, ha a támadó maga is találkozik a monitorral, azonban egy irodai eszköz ilyen módszerrel is megbolondítható. Lényegében arról van szó, hogy a támadó az eszközével csatlakozik a monitor HDMI vagy USB portjához, innen pedig bejut a vezérlő szoftverébe.

asus-4k-monitor

A két hacker a Dell U2410 típusú megjelenítőjén mutatta be, hogy a trükkjük segítségével képessé váltak az egyes pixelek vezérlésére, azaz akár azt is meg tudják oldani, hogy egy-egy alakzatot más színben vagy formában jelenítsen meg a monitor. Ez számtalan esetben okozhat problémát, legyen szó akár a kijelzett PayPal egyenleg átírásáról vagy épp a biztonsági rendszer által megjelölt színkódok megváltoztatásáról.

A két, egyébként fehér kalapos, azaz a tudását a jó szolgálatába állított hacker elárulta, hogy ehhez a trükkhöz két évre volt szükségük. A hosszú időnek és a szakértelmüknek is köszönhető, hogy a módszer nemcsak a Dell, de gyakorlatilag az összes monitorgyártó termékén működik. Jó hír, hogy így sem valószínű, hogy egyhamar ilyesfajta módszerrel találkozunk, hiszen ilyenkor a vetített kép lassabban frissül, ami még egy, az informatikához kevéssé értő ember számára is feltűnhet. Egy nagyvállalatnál pedig ilyenkor egyenes út vezet ahhoz, hogy a hibásan működő monitort kicseréljék, ami gyakorlatilag azt jelenti hogy meg is oldották a problémát.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés