Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Orvibo S20 SmartSocket – olcsó okoskonnektor a ConCorde-tól

egyéb kütyük

Teszt: Orvibo S20 SmartSocket – olcsó okoskonnektor a ConCorde-tól

Okostelefon, okostévé? Ugyan kérem! Okos lakás, okos ház! Az már valami. És a ConCorde megint elsők között hozza be a magyar piacra, ráadásul olcsón, magyarországi garanciával és szervizháttérrel. Mostantól csak a képzeletünk szabhat határt, ha automatizálni vagy távirányítani akarjuk a lakásunkat, házunkat. A tesztben megmutatjuk, mennyiért és hogyan…

Régóta elkötelezettje vagyok a kütyüknek és mint amolyan korai madár, mindig az elsők között szenvedem meg a gyerekcipőben járó technológiai újítások összes idegesítő marhaságait. Ezért is örülök külön annak, ha egy kütyü nem csak forradalmian új, hanem pofonegyszerűen kezelhető is. Persze kevés ilyen élményben van részem, de ez most ilyen. 2 azaz kettő perc telik el a között, hogy a dobozból kivesszük és a távirányítani kívánt eszközt először bekapcsoljuk vele. Nincs idegeskedés, nincsenek problémák, csak egyszerűen működik. És egy olyan eszköztől, amit az átlag magyar felhasználónak szeretnénk eladni, ez a legfontosabb elvárás. De tényleg! Szinte minden másodlagos…

DSC09747_resize

Ha az emberben megfogalmazódik az igény, hogy szeretne valami elektromos eszközt távirányítani, akkor keresgélni kezd. Remélhetőleg megtalálja majd ezt az írást és innentől szép az élet. De ha nem, akkor is hamar ráakad a ConCorde weboldalára, ahol az ide kattintva elérhető aloldalon fel is fedezi az okoskonnektort. Aztán ha majd ezen cikk vagy egyéb meggyőződés alapján szeretne vásárolni egyet-kettőt belőle, rákeres és azt fogja látni, hogy nagy elektronikai kereskedésekben 10 ezres alatt az ország számos pontján besétálva vehetünk ilyet, de a ConCorde-hoz besétálva (Budapesten, a Kelenföldi pályaudvartól 3 percnyi gyaloglással) a mai napon 7.990,- HUF bruttóért elvihetjük darabját. Tekintve, hogy milyen hasznos kütyüről van szó, ez nem pénz érte és főleg nem úgy, hogy megnyugtató szervizháttér és magyarországi garancia van mögötte. Nade kell-e egy-kettő ilyen nekünk? Aki nem akar pénzt költeni, itt fejezze be az olvasást!

DSC09748_resize

Nem akarok számokkal dobálózni, akit érdekelnek a technikai részletek, az olvasson utána a termék weboldalán, magyarul, ide kattintva! Azokat a számokat emelném ki, amelyek fontosak. Az első és szerintem legfontosabb szám, hogy 2000 Wattot (10 Ampert) bír a beépített kapcsoló, azaz például liftet és hegesztő-apparátot nem vezérelhetünk vele, de a háztartásban fellelhető legtöbb elektromos kütyüt igen. 2000 Watt, az sok. Aztán fontos, hogy -20 és +45 Celsius között megbízhatóan működik (a gyártó weboldalán +70 Celsius a felső érték), így a házban és a ház körül szinte mindenhová betehetjük (mélyhűtőkamrába és téglaszárító kemencébe nem). 80%-os páratartalomig oké, így üvegházak és kertészetek számára direktben nem ajánlom, náluk száraz térben kell elhelyezni és a vezetéket kell bevezetni a párás térbe. És végül az is fontos, hogy 1 okostelefonról 50 darab okoskonnektor vezérelhető el, ezeket egyenként meg lehet nevezni. 50 konnektor talán minden háztartásban elég.

DSC09752_resize

Előbb már beharangoztam, hogy mennyire egyszerű volt telepíteni és nem túloztam. Amikor az ember rákeres arra, hogy Orvibo, hamar megtalálja a weboldalát, ahonnan kap linket a távirányító szoftver letöltéséhez. Barcode scannerrel a konnektor dobozán lévő kódot is le tudjuk olvasni, ez is gyors módszer. A WiWo-t sajnos vagy iPhone-ra, vagy Androidos telefonra (4.0 felett) telepíthetjük csak. Ha ez megvan, az okoskonnektort be kell dugni a konnektorba, majd a rajta lévő gombot 5 másodpercig nyomva először gyorsan villogó piros, majd újra 5 másodpercig nyomva gyorsan villogó kék állapotba kell hozni. A telefon szoftverében a “more” menüpont alatt van egy “AP Configuration” almenü, itt kell megadni az otthoni wifihálózatunk nevét (felajánlja a megtaláltakat) és a jelszót. Ha ez megvan, a szoftver 1 perc alatt kalibrál mindent és készen is vagyunk. Innentől a képernyőn lévő gombbal kapcsolgathatjuk a konnektort kedvünkre.

Screenshot_2016-01-16-11-30-35_resize

Ha azt hinnénk, hogy csak otthon, a wifi hálózatról, akkor jön a döbbenet. Ha ugyanis nem a wifin lóg a telefonunk, hanem simán a mobilinterneten, a kapcsolgatás akkor is működik. A konfigurátor ugyanis beállított mindent a wifis routerünkben is. Erre írtam az elején, hogy problémamentes. Talán egyetlen problémánk akadhat, ha a routerünk nem DHCP-ben van konfigurálva. Ilyenkor nem oszt ki IP-t a konnektornak és ez elakadást jelenthet. Ha ezt megszüntetjük, akkor viszont az előbb leírtak szerint megy minden, mint a karikacsapás. És azt nem is kell hozzátennem, hogy mind az Orvibo weboldalán, mind a telefonos alkalmazás súgójában halálpontos és részletes eligazítást kapunk (angolul) mindenről.

Screenshot_2016-01-16-11-31-32_resize

Imádható funkció az online mentés (backup) és visszaállítás (restore) lehetősége. Ha telefont váltunk és van mondjuk 50 okoskonnektorunk, akkor nem kell újra mindent konfigurálnunk, elneveznünk (azaz egy fél napot szórakozni), hanem az online mentésből vissza tudunk mindent állítani. Olyan plusz ez, amit akkor fogunk szeretni, ha gyakran cserélgetjük a telefonjainkat. Regisztrálni kell és máris mehet a mentés, amit javaslok is. Jól jöhet ez költözésnél is, hiszen ha egyszer jól kitaláltunk egy rendszert, azt az új lakásban, házban is ki tudjuk építeni, majd egy perc alatt működésre is tudjuk bírni. Szerethető funkció ez és nagyban egyszerűsíti az életünket.

Screenshot_2016-01-16-11-32-44_resize

Persze most szememre vetheti az olvasó, hogy a wifis routert alapvetőnek veszem, de talán nem haragszik meg senki azért, ha 2016 elején már így gondolkodom. Nameg aki wifivel irányítható okoskonnektort vesz, az feltételezem, hogy rendelkezik wifis routerrel. Ha ez a router tudja a b/g/n szabványokat és a 2,4 GHz-et (a legtöbb wifis router ilyen), akkor tényleg nem lesz baj! WEP/WPA-PSK/WPA2-PSK biztonsági protokollokkal operálhatunk. Az élmény tehát annyi, hogy megvesszük, kivesszük a dobozból, telepítjük az alkalmazást, konfigurálja magát, majd bedugjuk a konnektort és nagyjából 2 perc múlva tényleg kapcsolgathatunk vele bármit, ami 10 Amper alatt vesz fel.

DSC09750_resize

Kiknek és mire? Na, ez nem is olyan egyszerű kérdés, mert annyira sok mindenre használható, hogy pont ezért nehéz megfogalmazni. A célközönség az alapszintű számítógépes ismeretekkel (wifi beállítása) rendelkező felhasználó, míg a felhasználási terület tényleg minden, ami 10 Amper alatt van. Példákat azért írok: világítás ki-bekapcsolása az utcába érve, még a kocsiból; öntözőrendszerek távirányítása; kapunyitók vezérlése; háztartási gépek ki-bekapcsolása. Hadd ne szabjak határt a kedves olvasó képzeletének! Az eszközt a ConCorde adta tesztelésre (nagyon köszönjük!!!) és reméljük, hogy más okosotthonos kütyüket is kapunk hamarosan. Egy már itt van a polcomon, nemsokára megmutatom, hogyan lehet minden infrás cuccunkat távirányítani…



Szólj hozzá!

További egyéb kütyük

Orvibo WiFi Amart Socket S20

  Megjelenés éve: 2015
  Pro:  
  - Olcsó, szép, egyszerűen konfigurálható, megbízható, nagy teljesítményű
 
  Kontra:  
  - Wifi ismeret és előre telepített wifi hálózat kell a működéséhez
 
Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés