Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: LG BP620 – térhatású zászlóshajó

Házimozi - HiFi

Teszt: LG BP620 – térhatású zászlóshajó

Egyre több TV-gyártó készít megfizethető áron térhatású képet közvetíteni képes televíziókat, ám manapság még nehéz kihasználni a készülékekben rejlő plusz tudást, lévén nem terjedt el kellőképpen egyelőre sem a 3D-s TV-adás, sem a 3D műsoros adathordozó, sem az ezeket lejátszani képes eszközök.

Tehát ott álltunk a frissen vett 3D-s TV-nkkel és legjobb esetben az ilyen-olyan forrásból beszerzett MKV-fájlokat tudjuk nézni 3D-ben. Ezen segít az LG, amely úttörő szerepet vállal a szórakoztató elektronikában, úgy a 3D TV-ikkel, mint a 3D BluRay lejátszóikkal. Ennyi bevezetés után lássuk a tesztalanyt.

Külsőleg

A szokásos lapos dobozban a készüléken kívül található egy távirányító és a leírások. Kapunk kábelt is hozzá, de valami megmagyarázhatatlan oknál ma, a digitális korszak sokadik évében még mindig csak sima analóg kábelt, teljesen értelmetlenül, hiszen magyarázza már el valaki, hogy ki az, aki megvesz azért egy 3D (tehát élből FullHD) BluRay lemez lejátszására alkalmas eszközt és azt analóg kábelekkel akarja csatlakoztatni a katódsugácsöves TV-jéhez!!! Nonszensz, magyarázatot csak úgy tudok találni, hogy az LG-nek megmaradt az analóg korszakból többmillió RCA AV-kábele és kiszórja neszesemmifogdmegjól alapon. Bezzeg sem HDMI (mert az drága), sem optikai audio (mert az is drága), sem LAN (pedig az még nem is drága) kábelt nem kapunk hozzá.

Kihámozva a gondos csomagolásból a készüléket a szokásos lapos, 43 centi széles készüléket tartunk a kezünkben. Elölről kissé szokatlan több ponton is, de épp csak annyira, hogy kitűnjön a többiek közül. Kicsit harsány a 3D-logo az elején, sokan ezt kifogásolják. Ami viszont zseniális, az a a jobb oldalon található irányító gombsor.

 

Hála az LG-nek, hogy nem dőltek be az tapicskológombos – ma olyan trendi – kivitelnek! Ügyes finomság, hogy a gombok a jelek alakjának megfelelő kivágásúak. Mellette található az ügyesen elrejtett, mégis hangsúlyos helyen lévő USB-csatlakozó, amin keresztül akár külső HDD-n, akár pendriven található video-/audio- és képtartalom lejátszható.
Hátul az épp szükséges csatlakozóknak jutott hely, LAN, TOSLINK SPDIF, HDMI, analóg RCA (sárga-fehér-piros) video és sztereo kimenet (nevetséges egy ilyen cuccon) kapott helyet.
A távirányító évek óta jól bevált, áttekinthető, kiváló színhasználattal segíti félhomályban (házimozizás esetén is) a kezelést. Egyetlen negatívum talán (ha már lennie kell ilyennek), hogy hiányzik róla a direkt gomb a SmartTV (DLNA) szolgáltatáshoz.

 

Belsőleg, működés

A kicsit több, mint egy éves, még nem 3D-s LG BluRay lejátszómhoz képest nem sok újítás van a kezdőképernyőn, ami van, az leginkább a premium (tehát leginkább fizetős) streaming tartalmak felé tereli a felhasználót, azonban ami el is érhető itthonról, az is csak idegen nyelv tudással élvezhető.
Épp emiatt nem igazán lehet örülni annak az újításnak sem Magyarországon, hogy a készülék WLAN-képes (ha nem elég hosszú a drótos net kábele). Persze, tudom, kis piac vagyunk, az LG megtette a magáét, tökéletes magyar fordítás van a készülék menüjében, aztán ennyi. Sajnos ugyanúgy nem játszik le bizonyos codeceket, mint az elődei, cserébe viszont ismeri és le is játssza a HD DivX videokat.
Amennyiben otthon több DLNA-képes eszközünk, SmartTV-nk van, akkor viszont nagyon jó vétel lehet egy ilyen, mert azt az egy lejátszót mindegyik SmartTV-ről el tudjuk érni, tehát a nappaliban lévő lejátszót akár a kisszobából, akár a hálószobából el tudjuk érni. A képminőség – ebben megerősített a neten más tesztelők véleménye is – megegyezik a többi felső kategóriás készülékkel, gyanítom, ezen a szinten a képminőséget már sokkal inkább az BR-lemezen lévő eredeti felvétel képminősége határozza meg, a készülékek már nem rontanak rajta semmit, ezen a téren elérték a maximumot. Már csak azt kell megérni, hogy megfizethető árú legyen itthon is a 3D-s tartalmat hordozó BR-lemez, és legyen legalább egyetlen 3D TV-adás (mint keleti szomszédainknál, Romániában). Ez a mostani helyzet egyedül a warez és a torrent terjedését segíti elő.

Összegzés

Amit vállal a készülék, azt maximálisan teljesíti, kiváló minőségben és 50.000 Ft alatti áron. Ennek ellenére érzésem szerint nem lesz széles körben népszerű addig, míg ennyire nem elterjedt a technológia. Ha viszont lesz rá fizetőképes kereslet, lesz rá magyar szinkronos prémium streaming, akkor csudajó lesz majd.



Szólj hozzá!

További Házimozi - HiFi

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés