Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Sony Bravia EX720 40′ 3D LED SmartTV

Smart home

Teszt: Sony Bravia EX720 40′ 3D LED SmartTV

Sony-t ma leginkább márkahűségből és megszállottságból vesz az ember. Nehéz ez a gyártónak egy olyan piacon, ahol tonnaszám termelik a 2 év alatt teljesen elamortizálódó, ámde olcsó termékeket. Mitől jobb egy Sony TV, mint a többi?

Legyen LED-es, 3D-s és okos. Na és Full HD-s természetesen. Ezek manapság a szempontok, amik alapján tévét keresnek. Az eladásokból látszik, hogy a legnépszerűbb lcd-tévé méret a 40 coll, ez azonban 3D-re elég kevés. 55 coll alatt meg sem közelíti a 3D élmény a moziban tapasztaltakat, ezért viszonylag sokan csalódnak a kisebb tévék vásárlásakor. A Sony EX720-as hiába 40 collos, nem okozott se különösebb meglepetést, se különösebb csalódást a számunkra. Még akkor sem, ha vannak közöttünk a szerkesztőségben megszállottan márkahű Sony rajongók.

Aktív vagy passzív?

Vannak az aktív, és vannak a passzív 3D-s tévék. Az aktívban két db lcd kijelző villog a szemed előtt folyamatosan, míg a passzívban két db polarizált lencse van, hasonlóan, mint a moziban. A Sony, Samsung, Panasonic gyárt ilyen tévéket, az EX720-as is ilyen.

Az aktív tévék hátránya, hogy tölteni kell a szemüveget, melyből általában egyet, vagy kettőt adnak a tévéhez gyárilag, a Sony-khoz – így tesztalanyunkhoz is – gyárilag 2 db jár. Az is csak akkor, miután megvettük a tévét: regisztrálnunk kell és postán jönnek utána a szemüvegek. Ha tévézésre közösségi élményként tekintünk és a vendégeket, többi családtagot is be szeretnénk vonni az élménybe, akkor az újabb 20.000 Ft-os szemüvegek megvásárlása meglepetésként hathat. Ahogyan – az EX720 esetében – a külön wifi kulcs megvásárlása is, ami még egyszer 20.000 Ft. Persze ezek nélkül is el lehet lenni: az EX720-asnek van vezetékes hálózati csatlakozási lehetősége 4+1 HDMI bemenete + 2 DB USB csatlakozója.

Vinyóra vehetjük a műsort

A Sony EX720-as egyik előnye, hogy a digitális adásokat – és csakis azokat, az analógokat nem – felvehetjük külső winchesterre, vagy pendrive-ra. A külső tárolókat a készülék oldalán keresztül tudjuk csatlakoztatni, az erre szolgáló USB portra. Tapasztalataink szerint egy 1 órás műsor olyan 2 gigabájtot foglal, ráadásul a vinyót, amit hozzácsatlakoztatunk, egyből formázza a tévé, tehát előtte nem árt lementeni a rajta tárolt fájlokat.

A megoldás hátránya még, hogy a tévén felvett műsorok csakis az adott tévén keresztül játszhatók le, se gépen, se pedig más tévén nem lehet megnézni őket. Valószínű, hogy a szerzői jogok miatt (valamennyi márkánál ez van sajnos). Olyan ez, mint a szemüvegek kérdése: hiába aktív 3D-s a tévé, más márkájú tévékhez kapott szemüvegekkel nem működik, így vagy mindenkinek ugyanazon márkájú eszközei lesznek a családban, vagy pedig mindenki elkölti a vagyonát 3D-s szemüvegekre. Bár állítólag hamarosan lesznek univerzális szemüvegek a piacon, nem merjük elképzelni milyen áron.

Legyen rajta Youtube!

Az EX720-as okostévé, ami annyit takar, hogy egy Linux-alapú operációs rendszere van, hasonló logikában, mint a Playstation 3-nál: vízszintesen lehet tallózni a funkciók között, melyekből az „almenük” függőlegesen jönnek fel és választhatunk közöttük. A beépített Opera böngésző igencsak jól működik, bár a 10-es verziójú flash-eket még nemigen támogatja, megfelelő gyorsasággal hozza be és kezeli a tartalmakat. A távirányítóval tudunk szöveget beírni, de van már olyan iPhone alkalmazás is például (Media Remote for iPhone), mely az ugyanazon hálózaton lévő tévéhez ad hozzáférést úgy, hogy telefonunkat használhatjuk egérként, illetve billentyűzetként a tévéhez.

Az internetböngészőn keresztül a különböző extra alkalmazások az, amiben különböznek az egyes tévék: a Youtube-ot és Eurosport videós tartalmakat szinte mindegyik tudja, a Sony talán a házon belüli AXN alkalmazással a legmeggyőzőbb: itt még azon adások is visszanézhetők HD-ben, melyeket a tévé nem HD-ben ad. Ugyanígy népszerű lehet a Skype is, melynek videós használatához egy újabb 20ezresre van szükség, hogy a külső, ámde HD kamerát a tévére kössük. Az mkv, mp4, mpeg, avi videók lejátszása ma már alapkövetelmény: az EX720-as is simán megbirkózik valamennyi videó és a népszerűbb divx formátumokkal, ahogyan a képnézegetőben és a zenelejátszóban is valamennyi médiatartalom egyszerűen lejátszható a tévével, külső eszközök csatlakoztatása nélkül. Hasonlóan alap a DLNA funkció is, mely az ugyanazon a hálózaton lévő laptopokról, mobilokról, egyéb eszközökről képes úgy lejátszani tartalmakat, hogy azokat fizikailag nem kell a tévére kötnünk.

Az egyes spéci, tévére optimalizált magazinok, mint például a Wired jó, de ahogyan a tévés RSS olvasót sem tudjuk igazán mire vélni, mi azért a tévét alapvetően mozgóképes tartalmaknak tartjuk, még akkor is, ha azt sokszor sokan – már csak a rendkívüli színvonal miatt is – már csak elalvásra használjuk. Hírolvasásra ott van a laptop, a mobil, vagy a tablet, nem vagyok benne biztos, hogy tévén ez ugyanaz a fíling.

Barátok közt 3D-ben

Az újabb 3D-s tévék – mint az EX720-as – képesek arra, hogy a hagyományos tévéadásokat 3D-vé konvertálják, így olyan, eredetileg nem 3D-ben rögzített műsorok is nézhetők rajta 3D-ben, mint például a Barátok közt, vagy a Jóban rosszban. A minőség tapasztalataink szerint – a tartalmat magát nem minősítve – jónak mondható, bár közel sem olyan, mint a „gyárilag” 3D-s filmek esetében. Van mélysége a képeknek, de inkább olyan egyszeri szomszédcsalogató „nakinekvanháromdés barátokköztje” fíling, mintsem mindennapi instant get.

A képminőséget nézve az EX720-as egyébként meglehetősen jól teljesít: a színek szépek, a fekete elég mély, érzékenyebb szeműeknek azonban az aktív 3D-s technológia miatt több óra után picit elfáradhat a szemük. Ahogyan ugyanemiatt figyelni kell, hogy jó szögben nézzük a tévét: egy 6 fős társaságnál már nem vennénk mérget arra, hogy mindenkinek ugyanaz az élmény a tévé előtt ülve.

Bruttó kétszáz

Bruttó kétszázezerért jó választás az EX720-as, de ha nagyon rá vagyunk állva a 3D-re, akkor válasszunk kicsit nagyobbat. A 46 collos határeset, az csak 70.000-rel drágább, az 55-ös lenne az igazi, de a 400.000 Ft körüli ár azonban sokakat elriaszthat. Minden Sony márka hívőre rábízzuk a döntést, az EX720-as szériát bátran ajánljuk.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés