Connect with us

Hirdetés

technokrata

Egymillió angol szó van

Smart home

Egymillió angol szó van

A médiában, a közösségi oldalakon és a blogokon leírt szavakat figyelő nyelvész szervezet szerint átlépte az egymilliós határt azoknak az angol szavaknak a száma, melyeket már legalább huszonötezerszer használtak valamilyen fórumon.

Több országban, így Franciaországban és Spanyolországban is az akadémia feladata meghatározni, hogy melyik újonnan keletkezett szavak tekinthetőek a nyelv részének. Az interneten talán a legtöbbet használt nyelv, az angol szókészletének a bővülését azonban nem szabályozza semmilyen tudományos testület, sem Angliában sem pedig Amerikában. 

Global Language Monitor nevű szervezet az angol szavak és kifejezések előfordulását vizsgálja a médiában, az interneten és a könyvekben. Abban az esetben, ha egy újonnan keletkezett szót több mint huszonötezerszer használtak valahol, felveszik a szótárukba, melyben a szavak száma, a web 2.0 kifejezés bekerülésével ma elérte az egymilliót. A szervezet becslései szerint egyébként 98 percenként bővül egy új szóval az angol nyelv.

A Global Language Monitor módszerét több ismert nyelvész is bírálta a közelmúltban. Geoffrey Nunberg kaliforniai Barkley Egyetem nyelvész professzora szerint például az összetett szavak, az elavult kifejezések és az igék nagy száma miatt nem lehet pontosan meghatározni, hogy mi számít önálló angol szónak, egy tudományosan elfogadott meghatározás nélkül viszont értelmetlen dolog a szavak számlálása. “A Global Language Monitor szótára szemfényvesztés. Nem arról van szó, hogy egy rossz megközelítést választottak, egyszerűen ostobaság, amit csinálnak.”- nyilatkozta a professzor a Reutersnek.

A szervezet vezetői szerint azonban a szavakat számláló módszerük tudományosan megalapozottnak számít. “Ha meg akarod számolni a csillagokat az égen, először meghatározod, hogy melyik csillag az első, majd számolni kezdesz. Mi kidolgoztunk egy világos kritériumrendszert, melynek alapján az angol nyelv szavait számoljuk. A munkánkat a legtöbb tudós hasznosnak tartja.”- mondta el Paul JJ Payack a Global Language Monitor elnöke.

Annak ellenére, hogy az angol kifejezések száma, szinte minden más nyelvnél gyorsabban növekszik, többek közt a sok nem angol anyanyelvű, viszont a nyelvet használó embernek köszönhetően, az angolok ugyanannyi kifejezést használnak a mindennapok során, mint bármikor korábban. A most már több mint egymillió, a Global Language Monitor szótárában létező angol szó közül, egy átlagos ember körülbelül tizennégy ezret használ, és egy különleges nyelvérzékkel megáldott angol anyanyelvű személy szókincse sem lehet nagyobb hetvenezresnél.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés