Connect with us

Hirdetés

technokrata

Jönnek a kétprocesszoros PC-k! Jönnek?

Smart home

Jönnek a kétprocesszoros PC-k! Jönnek?

Asztali számítógépeknél mindig ritkának számítottak az egy processzornál többet befogadni képes alaplapok. Bizonyos esetekben azonban jól jöhet még két, négy, nyolc mag…

Grafikus vezérlők és alaplapok fejlesztéséről és gyártásáról ismert az EVGA; a gyártó nemrég azzal hozta magát rivaldafénybe, hogy felfedte két CPU-foglalatos alaplapjaival kapcsolatos terveit. Az Intel X58-as chipkészletre épülő termék természetesen a CES-en mutatkozik be; érdekessége, hogy két darab LGA1366 tokozású processzorfoglalatot tartalmaz. Illetve nem csak ez az egy megjegyezésre érdemes jellemzője az alaplapnak (bár kétségtelenül a legfontosabb), mivel olyan extrákkal bír még, mint 12 (igen, tizenkét!) DDR3 memóriafoglalat és 7 (hét!) PCI Express x16 slot videokártyák számára (is). Ez utóbbiak vezérléséhez külön Nvidia PCI Express hubokat kapott, amik segítik a több GPU-s grafikus alrendszer teljesítményének optimalizálását.

Ki lehet a kibővített ATX kialakítású alaplap célközönsége? Nos, az EVGA arra számít, hogy az anyagi erőforrásokkal bőven megáldott, minden egyes extra FPS-nek örülni tudó játékosokat tudhatja majd a vevői között. Az ugyan egyelőre nem derült ki, hogy pontosan mennyibe is fog kerülni a termék, de biztos, hogy a többi alaplaphoz képest akár egy nagyságrenddel magasabb árra is számíthatunk.

Kis szépséghibája ugyanakkor az alaplapnak, hogy a felhasználóknak meg kell elégedniük az Intel Xeon 5500-as sorozatba tartozó központi vezérlőegységekkel, jelenleg ugyanis csak ezek támogatják a többprocesszoros kialakítást, viszonylag elérhető áron. Nem kizárt azonban, hogy az Intel a közeljövőben piacra dob olyan Core i7-eseket, amik szintén képesek erre.

Kérdés persze, hogy lesz-e értelme még egy (bocsánat, kettő) újabb lapkával felszerelve is ennek a monstrumnak. Pár éve mind az Intel, mind az AMD megpróbálkozott a többprocesszoros desktop gépek felhasználói tudatba ültetésével, ám kevés eredményt hozott projektjük. Az AMD QuadFX-ének ugyanaz volt a hibája, mint az Intel V8 platformjának – egyszerűen nem adott akkora többletteljesítményt, ami megérte volna az 5 ezer dolláros vagy afölötti árat. Ennek persze elsősorban szoftveres korlátai vannak: napjainkban – a többmagos CPU-k uralma ellenére – még mindig gyerekcipőben jár az általános célú párhuzamos utasítás-feldolgozás és -végrehajtás.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés