Connect with us

Hirdetés

technokrata

Használtautó-vásárlás jogi buktatói

használtautó vásárlás jogi

Garázs

Használtautó-vásárlás jogi buktatói

Használtautó-vásárlás jogi buktatói

Sokan félve vásárolnak használt autót, mert zsákbamacskának gondolják. Kétségtelenül nagyobb műszaki biztonságot jelent egy új autót kigurítani a szalonból, de ezt nem mindenki teheti meg. Ha szűkösebb a pénztárca, mégis szeretne elfogadható minőségű járművet kapni a pénzéért, fogadja meg tanácsainkat. Nézzük végig, hol lehetnek buktatók, mire érdemes figyelni egy ilyen adásvételnél?

Használt autóra is jár garancia?

Ismerősen cseng a kifejezés, ha webshopból rendelünk vagy bármilyen más terméket vásárolunk egy üzletben. Ez a biztonság vajon egy használt autó esetén is a miénk lehet? Ahhoz, hogy megtaláljuk a választ a hatályos jogszabályokban, tisztáznunk kell a pontos fogalmakat. A garancia ugyanis csak a köznyelvben él, a jog másképpen fogalmaz. A Polgári Törvénykönyv a jótállás és a szavatosság szavakat használja. Hogy miért fontos ez? Mert az igény érvényesítése nem mindegy, melyik kifejezésre hivatkozik. Szóval alaposan meg kell néznünk, mi szerepel az adásvételi szerződésben. Ha az eladó jótállást vállal a termékre, akkor a törvény szerint felelnie kell az úgynevezett hibás teljesítésért. Mikor teljesíti a szerződést hibásan? Akkor, ha “a szolgáltatás a teljesítés időpontjában nem felel meg a szerződésben vagy jogszabályban megállapított minőségi követelményeknek.” Ez mind nagyon biztató, de mik ezek a minőségi követelmények? Hiszen használt autóról van szó, ami az eltelt évek és a lepörgött kilométerek miatt itt-ott javításra szorulhat. Aki használt autót vesz, kalkulál azzal, hogy az alkatrészek hamarabb igénylik a cserét. Azért ez mégsem adhat okot arra, hogy egy vevőt becsapjanak. A Ptk. kellékszavatosság fogalma emiatt született, ugyanis a termék hibájáért az eladót felelősség terheli. Egy fontos feltétel viszont van, a rejtett hibának a vásárlás pillanatában is ott kellett már lennie.

Mit tehet, ha vásárlás után elromlik az autó?

Az adásvételi szerződés szerint, ha jótállást vállalt az eladó a használt autóra, akkor meghibásodás esetén felelősséggel tartozik. Arra nagyon kell figyelni, hogy ha az autó hibája a vásárlást követően jön létre, nem hivatkozhatunk a jótállásra. Tehát csakis akkor él a jótállás, ha ez a hiba már a vásárláskor megvolt az autóban, csak nem derült ki. Az eladónak bizonyítania kell, hogy a vevő például nem tartotta megfelelően karban az autót, vagy elmulasztott fontos műszaki teendőket. Ha a vevő kellékszavatossággal élve reklamál, a Ptk. szerint négyféle módon rendezheti a kárt az eladóval. A rejtett hibát az eladó köteles kijavítani, vagy visszacseréli az autót. Emellett választhatja azt a megoldást is a vevő, hogy szállítsák le az autó vételárát, vagy teljesen fizessék vissza neki. Jól hangzik, ugye? Viszont van egy fontos feltétele ennek az igény érvényesítési típusnak. Nem lehet elállni a szerződéstől az autó jelentéktelen hibájára hivatkozva. Ez ugyanis visszaélésre adhat okot.

Kinek kell bizonyítani a hibát?

Azt már sikerült tisztázni, hogy milyen esetekben van lehetőség jótállás és szavatosság érvényesítésére. De nagyon fontos kérdés az is, hogy kit terhel a bizonyítás? A Ptk. szerint jótállás esetén az eladónak kell bizonyítékkal előállnia, ha mentesülni szeretne a felelősségtől. Tehát amíg a jótállás le nem telik, az ő feladata igazolni, hogy a meghibásodás a vásárlást követően keletkezett a járműben. Szavatosságnál kicsit másképp van, az első hat hónapban az eladó bizonyítja a hibát. Ezt követően pedig a vevőnek kell alátámasztania az igazát.

A kellékszavatossági igény esetében tehát az első fél évben a bizonyítási teher az eladón van. A Ptk. úgynevezett vélelmet állít fel ezzel kapcsolatban. Ez azt jelenti, hogy az első hat hónapban a meghibásodás okáért az eladó felelősségét feltételezi. Miért jó ez? Mert a törvényi vélelem esetén egyszerűbb a vevő helyzete. Ha kereskedőtől vásárolja a használt autót, akkor a törvény szerint a vevő fogyasztónak minősül.

használtautó-vásárlás jogi buktatói

Autókereskedéstől vagy magánszemélytől érdemesebb vásárolni?

A kérdés nem véletlen, ugyanis szavatosság szempontjából van különbség a kétféle adásvétel között. Ha valaki magánszemélytől vesz autót, akkor egy éve van rejtett hibára hivatkozva reklamálni. Ha viszont autókereskedéssel köt szerződést, ez az idő két évre kitolódik. Használt autónál van lehetőség arra, hogy a felek megegyezése szerint ezt a két éves időtartamot lecsökkentsék. A vevő védelmét szolgálja, hogy egy évnél kevesebb szavatossági időt ebben az esetben sem szabhatnak meg, viszont nem kell feltétlenül két évet garantálni. Alaposan olvassa át az adásvételi szerződést, ugyanis ezekre az időtartamokra ki kell térnie az eladónak. Ha valóban sikerült közös megállapodásra jutni, senkinek sem sérül az érdeke.

Mi legyen még benne a szerződésben?

A szavatossági igény szempontjából nagyon fontos, hogy az autó vásárláskor ismert és meglévő hibáit beleírjuk a szerződésbe. Talán ostobaságnak tűnik, hogy az eladó nem a legjobb színben feltüntetve igyekszik értékesíteni az autót. Mégis saját magát biztosítja be ezzel az őszinteséggel. Hogy miért? Mert a Ptk. szerint akkor mentesülhet az eladó a felelősség alól, ha igazolni tudja, hogy vásárláskor a vevő tisztában volt az autó hibáival. Illetve fel kellett ismernie az adott hibákat. Ebből a szempontból a vevő is jobb, ha igyekszik a lehető legnagyobb körültekintéssel választani. Persze nem arról van szó, hogy minden használt autót vásárló személynek autószerelő képességekkel kell előrukkolni. Csupán az alapvető gondossággal érdemes autót vásárolni. Mindenképp célszerű kipróbálni, elmenni vele egy próbakörre, alaposan megnézni a főbb alkatrészek állapotát. Így kevesebb az esélye, hogy meglepetés éri a vevőt.

Előfordulhat, hogy kétségei támadnak az adásvételi szerződéssel vagy a szavatossági igény érvényesítésével kapcsolatban. Fontos, hogy tudja, mik a jogszerű lépések a megvásárolt használt autó meghibásodása esetén. Az eladónak érdemes a lehető leghamarabb tudomására hozni a hibát, hogy ki ne fusson a rendelkezésre álló időből. Azonban a bizonyítás, vagy a hiba jelentőségének vitatása során is felmerülhetnek ellentétek a felek között. Mivel még a használt autó vásárlása is milliós nagyságrendű kiadást jelent, szavatossági igényét ne hagyja elveszni! Tapasztalt, az adásvételi szerződések buktatóit jól ismerő ügyvéd segítségével azonban könnyebben érvényesítheti a törvény biztosította jogait.

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés