Connect with us

technokrata

6 tipp, hogy biztonságosan tudj vezetni sötétben is

Biztonságos vezetés sötétben

Garázs

6 tipp, hogy biztonságosan tudj vezetni sötétben is

6 tipp, hogy biztonságosan tudj vezetni sötétben is

Mindenképp érdemes ezeket végiggondolni, hiszen nem csak a saját életünk múlhat rajta

Vasárnap a téli időszámítás kezdetével egy órával visszatekerjük a mutatót, a nappalok rövidülésével pedig egyre többet autózunk szürkületben és sötétben.

Biztonságos vezetés sötétben

  1. Rendszeresen ellenőrizzük az alapbeállításokat!

Nincs esti autózás jól funkcionáló fényszórók nélkül. Legalább havonta egyszer ellenőrizzük a világítást, mindig cseréljük a kiégett izzókat, és szánjunk időt a fényszórók optimális szögben történő beállítására! Ne hagyjuk ki a sorból az irányjelzőt és a ködlámpát, és ne feledkezzünk meg a műszerfali megvilágításról sem: csökkentsük a fényerejét, ha túlságosan intenzívnek és ezáltal zavarónak találjuk.

  1. Tartsuk tisztán a látóterünket!

Hulló falevelek, eső, sár – az évszak sajátosságai miatt több a szennyeződés az utakon és az autón, ez tovább ronthatja az amúgy sem túl jó látási viszonyokat. Mindig ügyeljünk rá, hogy ne csak a fényszórók legyenek tiszták, hanem a szélvédő is. Gondoskodjunk az ablaktörlő lapátok ideális állapotáról is.

  1. Ügyeljünk szemünk fényére!

A biztonságos autós közlekedéshez alapvető fontosságú a jó látás. Ennek jelentősége esti, illetve éjszakai vezetés esetén megnövekszik, ám a pupilla alkalmazkodási képessége a világossághoz és a sötétséghez 40 éves kor felett fokozatosan romlik. Rendszeresen ellenőriztessük látásunkat, és ha szükség van rá, időről időre győződjünk meg róla, hogy megfelelő szemüveget viselünk.

  1. Készüljünk fel a bajra!

Autónk szükséges felszereltsége az őszi-téli szezonban is kritikus. A megszokott, kötelező biztonsági tartozékok – elsősegélydoboz, elakadásjelző, fényvisszaverő háromszög – mellé ne felejtsük el bekészíteni a láthatósági mellényt és az izzókészletet sem. Hideg és sötét időben pedig kifejezetten hasznos, ha van nálunk jégkaparó, hókefe, vontatókötél és elemlámpa.

  1. Vezessünk lassabban és egyenletesen!

Sötétben nehezebben ítéljük meg mások sebességét és távolságát, ezért érdemes növelni kicsit a követési távolságot. Mivel este romlanak a reakcióidők is, inkább menjünk lassabban, de próbáljunk egyenletes sebességgel haladni, hogy hirtelen tempóváltással ne kényszerítsük extra manőverekre a többi autóst, és így csökkentsük a balesetek esélyét.

  1. Pihenjünk vezetés előtt és közben is!

Alapszabály, hogy sose üljünk volán mögé fáradtan, mégsem lehet eléggé hangsúlyozni. Ez különösen igaz a hideg időszakban, amikor a csúszós utak és a rosszabb fényviszonyok eleve megnehezítik a vezetést, ráadásul az óraátállítás és a szezonális változások is befolyásolhatják alvás-ébrenlét mintázatunkat. Egy-két óránként tartsunk pihenőt, szükség esetén pedig igyunk egy kávét vagy keressünk szállást éjszakára.

Bízunk benne, hogy biztonságos vezetés sötétben cikkünk számos tanáccsal szolgált. Figyeljünk magunkra és egymásra az utakon is!

További Garázs

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin