Connect with us

Hirdetés

technokrata

Eljött az idő, téli gumik le, nyári gumik fel!

Garázs

Eljött az idő, téli gumik le, nyári gumik fel!

Eljött az idő, téli gumik le, nyári gumik fel!

Az autók több mint NEGYEDE még téli gumival fut

Az ORFK – Országos Balesetmegelőzési Bizottság (ORFK-OBB) szakmai támogatásával a nonstopgumi.hu és a Használtautó.hu a nyári időjárás beköszöntével idén is elvégezte a hazai autósok nyárigumi-használatára vonatkozó, véletlen mintavételen alapuló vizsgálatát. A felmérés során kiderült, hogy az autósok továbbra is veszélyesen magas arányban hagyják fenn használt téli gumijukat nyáron is az autójukon. A részletes adatokat közös sajtótájékoztatón ismertették pénteken a rendőrség Teve utcai székházának parkolójában.

 

Az előző évek során is alkalmazott módszer alapján a felmérést négy Budapest környéki bevásárlóközpont, valamint egy fővárosi lakótelep parkolójában, több mint 200, véletlenszerűen kiválasztott autón végezték el.  Az így szerzett adatok szerint a meleg idő ellenére az autósok nem kevesebb mint 26 százaléka használ továbbra is téli gumit, további 7 százalékuk pedig valamilyen, a tesztek alapján kompromisszumos megoldásnak tekinthető négyévszakos abroncsot alkalmaz.

A felmérés ugyanakkor kedvező fejleményekre is fényt derített. A szemlézett gumiknak idén 63 százaléka volt 5 évnél fiatalabb, szemben a tavalyi 56 százalékos értékkel. A prémium márkák aránya eközben 52-ről 66 százalékra emelkedett. Az átlagos profilmélység 5,4 milliméter volt, ami jóval az előírt 1,6, illetve a szakértők által minimálisan javasolt 3 milliméter felett van.

nyarigumi

Természetesen területenként ezúttal is jelentősek voltak az eltérések. Egy budapesti lakótelep parkolójában például az autók közel 40 százalékán volt téli gumi (itt ráadásul a gumik csaknem fele 5 évnél öregebb volt), miközben Budaörsön a téli gumi aránya mindössze 16 százalék volt.

Kiss Csaba rendőr alezredes, az ORFK-OBB főtitkára külön felhívta az autótulajdonosok figyelmét, hogy a balesetmentes vezetés érdekében mekkora jelentősége van annak, hogy jó minőségű és megfelelő profilmélységű gumiabroncsokkal vegyenek részt a közúti közlekedésben. Külön emlékeztette a járművezetőket – a pünkösdi hosszú hétvégére való tekintettel – a körültekintőbb közlekedés kiemelt fontosságára.

Katona Mátyás, a Használtautó csoport autós magazinjának főszerkesztője azt hangsúlyozta, hogy a lefolytatott gumiteszteken már kora nyári időben, városi tempóról vészfékezve is autóhossznyival hosszabb lett a téli gumival felszerelt autók féktávja a nyári gumival felszerelt azonos járművekéhez képest. Ha a régi téli gumit kívánja valaki nyáron „lejárni”, számítania kell arra is, hogy a korral jelentősen romlik a fékutak hossza. Ha viszont az újabb abroncsot „felejtjük” nyárra az autón, azzal is számolnunk kell, hogy az intenzív kopás miatt egy-egy ilyen abroncs akár már néhány ezer kilométeres futás után is alkalmatlanná válik arra, hogy a következő téli szezonban is biztonsággal használni lehessen.

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés