Connect with us

technokrata

A jövő üzemanyagtakarékos autóival Londonba készülnek a diákok

Universite Laval student Mathilde Jean-St-Laurent on the track at Shell Eco-marathon Americas 2011 on Saturday, April 16, in downtown Houston

Garázs

A jövő üzemanyagtakarékos autóival Londonba készülnek a diákok

A jövő üzemanyagtakarékos autóival Londonba készülnek a diákok

A Shell Eco-marathon Europe idén négy magyar csapattal tér vissza

A diákok nagyobb sebességbe kapcsolnak, hiszen idén a 33. Shell Eco-marathon visszatér Londonba. Ebben az évben négy magyar csapat vesz részt a versenyen, amit a Make the Future Live fesztivál keretében rendeznek meg május 25-28. között a londoni Queen Elizabeth Olimpiai Parkban.

Összesen 192 csapat regisztrált, 27 országból, Európából és azon túlról, hogy részt vegyenek a versenyen, miután 12 hónapig tervezték, építették és tesztelték energiatakarékos járműveiket. A diákok egy speciálisan erre a célra, a Queen Elizabeth Olimpiai Parkban kiépített 1,6 km-es városi útnak megfelelő pályán versenyeznek majd, hogy kiderüljön, ki tudja megtenni a legtöbb utat a legkevesebb energiával.

shell-eco-marathon-london-2

Tavaly a francia Microjoule-La Joliverie csapat érte el a legnagyobb távolságot – hihetetlen, 2606 km-es eredményük annyit tesz, mintha csupán egyetlen liter üzemanyag felhasználásával tették volna meg oda-vissza a London és Milánó közötti távolságot.

Magyarországról idén négy, három egyetemi és egy középiskolai csapat utazik Londonba. Az Óbudai Egyetem OECO csapata 2015-ben indult utoljára a megmérettetésen, és idén új csapattal, valamint egy teljesen új autóval száll versenybe. Szintén új csapattagokkal erősítenek a Debreceni Egyetem diákjai, akik annak ellenére, hogy tavaly vettek először részt, sikerrel vették az akadályokat: nemcsak átmentek a technikai vizsgálaton, de sikerült mért kört futniuk. A tavaly harmadik helyen végzett győri csapat új futóművel és új csapatagokkal is készül, amellyel hasonló eredményt szeretnének elérni mint az előző évben. Egyetlen hazai középiskolai indulóként a kecskeméti Kandó Kálmán Szakközépiskola diákjai már régi visszatérői a versenynek, ők idén izgalmas fejlesztésekkel készülnek, hogy megdönthessék saját rekordjukat.

Másodszor tér vissza a Vezetők Világbajnoksága a Make the Future Live-ra. A verseny célja, hogy megtalálják a leggyorsabb és legenergiatakarékosabb sofőrt az ázsiai, az európai és amerikai csapatok közül, akik klasszikus felállás szerint, fej-fej mellett versenyeznek majd.

shell-eco-marathon-london

A 2016-os bajnok a Vezetők Világbajnokságán az indonéz Bumi Siliwangi Team 4 csapat lett, akik jutalmul egy különleges látogatáson vehettek részt a Ferrarinál. Egy rendhagyó kihívás keretében négy európai csapattal is összemérhették tudásukat, hogy felállítsák a legüzemanyag-kímélőbb kört a Ferrari híres fioranoi pályáján.

„Fantasztikus volt olyan motivált diákokkal dolgozni, akik az energiahatékonyság határait feszegetik. Ez a Shell-lel fennálló innovációs partnerségünknek köszönhető, amelynek keretében szorosabban tudunk együttműködni mint valaha, a pályán belül és kívül egyaránt”

– mondta Mattia Binotto, a Scuderia Ferrari technikai igazgatója.

Norman Koch a Shell Eco-marathon igazgatója a versennyel kapcsolatban hozzátette:

„A Shell már régóta elismeri a tudomány, a technológia, a mérnöki és matematikai képességek fontosságát, amelyek meghatározó szerepet játszanak a világméretű energetikai kihívások leküzdésében. A Shell Eco-marathon és a Vezetők Világbajnoksága csak néhány módja annak, ahogy a Shell támogatja ezeket a kulcsfontosságú területeket, és inspirálja a mérnökök és tudósok következő generációját, hogy megalkossák a jövő mobilitási megoldásait.”

A Make the Future Live látogatói minden versenyt, így a Shell Eco-marathont és a Vezetők Világbajnokságát is követhetik majd. Emellett egyedülálló lehetőségük lesz felfedezni, hogyan nézhetnek majd ki a jövőnk energetikai megoldásai, beleértve azokat az innovatív ötleteket, amelyek megváltoztatják, ahogy élünk, dolgozunk, és szórakozunk. Élesben tapasztalhatják meg az okos energetikai ötleteket, illetve szabadon tesztelhetik, fejleszthetik azokat, vagy javaslatokat tehetnek a jövő alakítására.

További Garázs

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő