Connect with us

technokrata

A SEAT története legjobb pénzügyi eredményét érte el 2016-ban

seatannualmediaconference03

Garázs

A SEAT története legjobb pénzügyi eredményét érte el 2016-ban

A SEAT története legjobb pénzügyi eredményét érte el 2016-ban

A vállalat működési eredménye elérte a 143 millió eurót, a különleges tételek nélkül számolt adózás utáni nyeresége pedig 232 millió euróra emelkedett

A SEAT a vállalat történetének legjobb pénzügyi eredményét érte el 2016-ban. A spanyol autógyártó újabb lépést tett a fenntartható nyereséges működéshez vezető úton és az évet 143* millió eurós (2015: – 7 millió euró) működési eredménnyel zárta, a különleges tételek nélküli adózás utáni nyeresége pedig 232 millió euróra (2015: 6 millió euró) emelkedett. Ez a két mutató együtt 2007 óta most először váltott pozitívba, a 2016-ban elért működési eredmény pedig a vállalat történetének legmagasabb összege.

seatannualmediaconference01_nyito_large

A SEAT adózás után nyeresége 903 millió euróra növekedett köszönhetően annak a rendkívüli tételnek, amelyet a VW Finance leányvállalatnak a Volkswagen AG részére történő értékesítése jelentett. Ez a művelet, amely része a Volkswagen Csoport azon törekvésének, hogy egy vállalatba szervezze pénzügyi leányvállalatait, a SEAT számára 671 millió eurós tőkenyereséggel járt. A leányvállalat értékesítése lehetővé tette a márka számára, hogy javítson pénzügyi helyzetén és a korábbi évekből származó veszteségek kompenzálására 590 millió eurót különítsen el.

„A nyereséges működés kulcsa a növekvő kiszállításokban és a modellmix, illetve a költségek egyre előnyösebb optimalizálásában keresendő. Csapatként hihetetlenül büszkék vagyunk az elért 143 millió eurós működési eredményünkre.”

– hangsúlyozta Luca de Meo, a SEAT elnöke a 2016-os pénzügyi eredmények ismertetésekor Barcelonában.

„A SEAT stabil vállalattá fejlődött, amely a talpra állás után most határozottan az erősödés fázisába lépett. És a SEAT készen áll a további fejlődésre és növekedésre.”

– emelte ki Luca de Meo, majd hozzátette:

„A 2017-es igen különleges év a SEAT számára. Az Ibiza és az Arona felgyorsítja ezt a fejlődési folyamatot. A SEAT készen áll arra, hogy a következő szintre lépjen.”

A SEAT tavalyi árbevétele elérte a 8,597 milliárd eurót, amely 3,2 százalékkal magasabb, mint az előző éves összeg és a vállalat történetének eddigi legjobb eredménye. A növekedés kulcsa a bővülő kiszállítások mellett a jobb modellmix volt, hiszen az Ateca, a Leon és az Alhambra értékesítési sikereivel három olyan modell szerepelt eredményesen, amelyek nagyobb árréssel járulnak hozzá az eredményekhez. Szintén pozitív hatással bírt a SEAT Technikai Központjának (SEAT Technical Centre – CTS) integrálása az anyavállalatba, amely így még hatékonyabb válaszmegoldások kidolgozását teszi lehetővé a jövő kihívásaira.

A SEAT Componentes sikere is ezt erősíti, 2019-től ugyanis a spanyol üzem gyártja majd a Volkswagen Csoport új MQ281 sebességváltóját. 2016-ban a SEAT az általa gyártott termékek 82,4 százalékát külföldön értékesítette és vált Spanyolország vezető ipari exportvállalatává, amely az ország teljes ipari exportjának 2,8 százalékát adja. A SEAT első SUV modelljének, az Atecának a sikeres rajtja illetve a Leon és az Alhambra eddigi legmagasabb értékesítési darabszáma segítette hozzá a márkát a kiszállítások sorozatban negyedik éve tartó emelkedéséhez (408 700 jármű, közel 30 százalékos bővülés az elmúlt négy évben) és 2007 óta az eddigi legjobb eredményhez. A 2016-os évben átadott több, mint 150 000 Ibiza szintén jelentősen hozzájárult a kiszállítások emelkedéséhez, csakúgy, mint a Németország (+2,5 százalék), Lengyelország (+22,1 százalék), Törökország (+41,5 százalék) és Ausztria (+12,9 százalék) piacain elért bővülés.

seatannualmediaconference02

A SEAT történetének legnagyobb modelloffenzívája, amely a 2016–2017-es időszakban négy új modell bemutatásával folytatódik, a befektetések és a kutatásra illetve fejlesztésre szánt összegek terén is rekordot döntött. A SEAT ezeken a területeken 47 százalékkal több, összesen 862 millió eurót költött, 276 millió euróval többet, mint 2015-ben. A befektetések többek között olyan fejlesztéseket is érintettek, mint az új keresztmotoros (MQB) A0 platform, amelyet a Volkswagen Csoport márkái közül a SEAT használ majd elsőként az ötödik generációs Ibiza gyártásánál. Ez az összeg a vállalat 2016-os árbevételének a 10 százalékát teszi ki. 2012 óta a SEAT összesen 3 milliárd eurót fektetett be a kutatás és fejlesztés területén illetve a különböző létesítmények és berendezések fejlesztése kapcsán.

A SEAT tovább növelte kapacitását az alaptevékenységéből származó profit növelése céljából. A vállalat 25 százalékkal 489 millió euróra javította az EBITDA (kamatok, adózás, leírások és amortizáció előtti bruttó működési eredmény) összegét.

Holger Kintscher, a SEAT pénzügyi, IT és szervezeti területekért felelős alelnöke hangsúlyozta:

„A 2016-os év eredményei fordulópontot jelentenek a vállalat életében és nagyszerűen tükrözik az elmúlt években befektetett munkát és erőfeszítéseket. Újra pozitív a mérlegünk mind a működési eredményt, mind az adózás utáni eredményt illetően. Az EBIDTA és a befektetések magas szintje jól mutatja a vállalat pénzügyi stabilitását és erejét. Mindenkinek az erőfeszítésére szükség volt ahhoz, hogy ma itt tartsunk.”

A 2016-ban aláírt kollektív szerződés alapján a SEAT dolgozói összesen 6 millió euró kifizetésben részesülnek az elért pénzügyi eredmények után. Ez az összeg a személyzeti költségek tételben jelenik meg.

A 2017-es esztendő nagyon különleges év a SEAT számára. Történetének legnagyobb termékoffenzívája ebben az évben válik teljessé az ötödik generációs Ibiza modellel, amely idén nyáron érkezik a SEAT kereskedésekbe, illetve az Arona bemutatkozásával, amely a márka új kompakt crossover modelljeként 2017 második felében érkezik. Mindkét modell Martorellben készül majd, és a 2016-ban bemutatkozott Ateca modellt, illetve a tavaly januártól elérhető megújult Leont követve teszik teljessé a márka modelloffenzíváját.

A modellkínálat kiszélesítése és megújítása lehetővé teszi a SEAT számára, hogy 53 százalékról 72 százalékra növelje piaci lefedettségét Európában, új lendületet adjon az értékesítésnek és csökkentse a SEAT modellkínálatának átlagéletkorát. 2017 januárjában és februárjában a SEAT világszintű kiszállításai két számjegyű (+13,6 százalékos) növekedést mutattak és elérték a 64 000 járművet. Emellett a SEAT egyike a legdinamikusabban növekvő márkáknak Európában, az év elején regisztrált forgalomba helyezések ugyanis 20 százalékkal emelkedtek a spanyol márka esetében.

A márka terjeszkedésével kapcsolatban a SEAT elnöke, Luca de Meo kijelentette, hogy:

„A projektek nemzetközivé tételén dolgozunk. Konkrét és aktuális példa erre az algériai termelési helyszínen a második félévben induló gyártásunk. Ez a Volkswagen-csoport projektje, amely az Ibiza és a Golf modellekkel indul, de a SEAT vezetésével. Minden Algériában értékesített Ibiza modellt Martorellben gyártunk, a végső összeszerelést pedig Algériában, az importőr új üzemében végzik majd.”

A SEAT egyik, önmagának felállított célja, hogy az autóiparban mércéül szolgáljon az összekapcsolhatóság és az intelligens mobilitás területén. Ennek érdekében a vállalat áprilisban átadja a barcelonai Metropolis:Lab laboratóriumát, amely a SEAT létesítményeként kapcsolódik a Volkswagen-csoport digitális laboratóriumainak világszintű hálózatához. A márka a következő hónapokban egy kiemelt üzletet nyit Barcelonában, ezzel is szorosabbra fűzve a kapcsolatot ügyfeleivel és a várossal.

További Garázs

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd