Connect with us

technokrata

Jól látsz? Jól látszódsz?

latas_2

Garázs

Jól látsz? Jól látszódsz?

Jól látsz? Jól látszódsz?

Kiss Norbi az éles látásra és a jól láthatóságra hívja fel a sofőrök figyelmét

Az autóvezetés igen összetett feladat, ami folyamatos koncentrációt igényel a sofőrtől. A biztonságos közlekedés alapjaira, a megfelelő látás és a jól láthatóság fontosságára hívja fel Kiss Norbi Európa-bajnok kamionversenyző és a Europcar autókölcsönző a figyelmet.

Hunyorgás, homályos látás, bizonytalan vezetés jelezheti számunkra, hogy valami probléma van a látásunkkal. Ezeket a jeleket nem szabad figyelmen kívül hagyni, mert a rossz látás könnyen vezethet akár balesethez is. Az öt érzékszervünkből a szem a legfontosabb – a külső világ eseményeinek a 80%-át ezen keresztül érzékeljük. A veszélyek elkerülésénél is a látásunké a főszerep, ezért fontos, hogy az autóvezetésnél kifogástalanul működjön a szemünk, élesen lássunk és ne tévesszük össze a színeket. Szemvizsgáltra legalább kétévente érdemes elmenni, természetesen abban az esetben, ha valamilyen tünetünk van, vagy az orvos gyakrabban javasolja, látogassuk meg sűrűbben szemészünket. Ezzel elkerülhetjük szemünk további romlását és olyan betegségeket is kiszűrhetünk, mint a szürke- vagy zöld hályog vagy akár a cukorbetegség.

„Sokan azért nem szeretnek szemüveget viselni a vezetéshez, mert nem áll jól nekik, és bele sem gondolnak a rossz látás veszélyeibe. Én már középiskolás korom óta szemüveges vagyok, versenyeken kontaktlencsét viseltem és nemrég minden bátorságomat összeszedve megműttetem a szememet.  Azóta igazi sasszemem van és 100%-os biztonságban érzem magamat a volán mögött”

– fejtette ki Kiss Norbi Európa-bajnok kamionversenyző.

„Akkor is ajánlom, hogy forduljunk szemészhez, ha bizonytalannak érezzük vezetésünket szürkületben vagy sötétben. Ilyenkor félre kell tenni a hiúságot, mert a biztonságos közlekedés fontosabb, mint a külsőségek”

– tette hozzá Norbi.

A jó látáson kívül, nem hanyagolható el a jól láthatóság sem az utakon:

„Az autónkat nem csak azért érdemes tisztán tartani, mert jobban néz ki, hanem azért is, hogy bennünket és a lámpáinkat, irányjelzőinket jobban lássák. Ha végleg nincs időnk az autónk lemosásra, akkor is legalább a fényszórókat és a helyzetjelzőket tisztítsuk le egy kúton. A fényszórók beállítását is érdemes időközönként ellenőriztetni. Mi minden bérlő után letisztíttatjuk a gépjárművet, hogy ügyfelünk komfortosan és biztonságban tudjon utazni”

– nyilatkozta Poór Zsuzsanna a Europcar Autókölcsönző marketing vezetője.

A vezetés során a saját magunk biztonsága mellett figyeljünk oda vezető társainkra is – ügyeljünk a megfelelő reflektor és ködlámpa használatra, fényszórók optimális beállítására, hogy ne zavarjuk világításunkkal mások látását. A reflektor használata csak lakott területen kívül engedélyezett, abban az esetben, ha nem jön szembe velünk valaki, és ha nem megy előttünk senki. Ködlámpáknak a használata éles fényük miatt csak akkor engedélyezett, ha a látási viszonyok azt indokolják. A hátsó ködlámpa fénye hasonló fényerővel világít, mint a féklámpa fényé így normál látási viszonyok között megtévesztő és zavaró lehet.

Jól látó és jól látható biztonságos közlekedést kívánunk!

További Garázs

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő