Connect with us

technokrata

Megcsinálták: Itt a kínai alagútbusz!

buszalagut

Garázs

Megcsinálták: Itt a kínai alagútbusz!

Elkészült az első prototípus.

Sokan kételkedtek benne, ám mégis megcsinálják a különleges alagútbuszt. A kínai csodajárgányról néhány hónappal ezelőtt bukkantak fel képek, az első, már kézzel fogható prototípusra pedig mostanáig kellett várni.

A TEB–1 Model Bus lényege, hogy nem egy forgalmi sávban halad, hanem a sáv fölött, azaz két sávban az autók át tudnak menni alatta, ezzel is megkönnyítve a járművek és a tömegközlekedők utazását.

buszalagut

Bár a jármű működőképes, a prototípus még elmarad a végleges verziótól, hiszen bár 7,8 méter széles, a hosszúsága csak 22 méter, ez jelentősen elmarad a sorozatgyártásba kerülő verzió 60 méterétől. A bemutató során a busz 300 métert tett meg, ez alatt 10 km/órás sebességgel haladt, azaz még egyáltalán nem mondható szélsebesnek.

buszalagut2

A mérnökök ügyeltek a stabilitásra is, ezért a sínek nem pusztán az út közepén helyezkednek el, hanem azokat a padkák helyére építették, így a busznak van hol „megtámaszkodnia” egy szeles út során. A leginkább mágnesvasútra hasonlító buszra azért még várni kell, hiszen nemcsak magának a járműnek a kifejlesztése kerül hosszú időbe, de a hozzá szükséges infrastruktúra sem készül el néhány nap alatt.Szólj hozzá!

További Garázs

Technokrata a Face-en

Tesztek