Connect with us

Veszélybe sodor minket a kihangosító?

kihangosit

Garázs

Veszélybe sodor minket a kihangosító?

Kutatók szerint jelentősen rontja a figyelmünket, ha az autóban vezetés közben telefonálunk.

Azt mindenki tudja, hogy vezetés közben a kezünkben fogott telefonnal csevegni nem túlságosan biztonságos. Egyfelöl, mert az egyik kezünk foglalt, másfelől, mert a telefonálás ezen formája rendkívüli módon elvonja a figyelmet. Erre a problémára találták ki a kihangosítót, amivel emberi keretek között, a vezetésre koncentrálva beszélhetjük meg ismerőseinkkel a fontos dolgainkat. Brit kutatók szerint azonban ez sem igazán jó, hiszen a felmérésük alapján ugyanúgy komoly problémákat okozhat ennek a funkciónak a használata, mintha kézben telefonálnánk. A kutatók 20 férfit és 40 nőt vizsgáltak meg.

kihangosit

A fele-fele arányban elosztott csoportokat úgy alakították ki, hogy az egyik felük szabadon vezethette a  szimulátorban lévő járművet, míg a másik csapatnak a 90 centiméterre lévő kihangosítóból beszélő férfihangra kellett koncentrálnia. Mindez azt eredményezte, hogy ez utóbbi csapat tagjai egy veszélyhelyzetben majdnem egy másodperccel később reagáltak a történésekre, mint azok, akik folyamatosan az útra koncentráltak. Még nagyobb gond, hogy nincs szükség arra, hogy a kihangosított beszélgetés során bonyolult kérdésekkel zaklassák az embert, már egy egyszerű, “hol hagytad a kék aktát” is negyedére csökkenti a figyelmet.

Ennek az az oka, hogy ilyenkor az ember agya sokkal inkább magával az aktával és annak tartózkodási helyével van elfoglalva, semmint az őt körülvevő útszakasszal. Nagy-Britanniában jelenleg nem tilos kihangosítóval telefonálni, ám amennyiben a rendőr úgy érzékeli, hogy az adott sofőr amiatt halad szabálytalanul, hogy épp telefonon beszél valakivel, úgy megtilthatja ennek a funkciónak a használatát. A mostani kutatással azt szeretnék elérni, hogy az országban a jövőben mindenfajta telefonos kommunikációt megtiltsanak az autóban.

Forrás: MTISzólj hozzá!

További Garázs

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom