Connect with us

technokrata

Ez történik az elhasznált gumikkal

gumiabroncs

Garázs

Ez történik az elhasznált gumikkal

Havi 300 tonna elkopott autógumit gyűjt be az Abroncs Kereskedőház.

Magyarországon hivatalos adatok szerint évente mintegy 2,5 millió személyautó gumiabroncsot értékesítenek. Ehhez hozzájön néhány nagykereskedő cég saját importja és a mezőgazdaságban, teherszállításban eladott mennyiség is, így a becslések szerint körülbelül 3 millió abroncs begyűjtéséről kell gondoskodni évente.

Egy új személyabroncs esetében például a profilmélység 6-12 milliméter között van, az előírások szerint legfeljebb 1,6 milliméter mélységig lehet használni, ez alatt már nem szabad használni, mert rendkívül balesetveszélyes. Ennek ellenőrzésére a mai modern abroncsokon egyébként már kopásjelzők is találhatóak.

Mint Kovács László, az Abroncs Kereskedőház Kft. üzletfejlesztési igazgatója elmondta: a cég az idei évben együttműködési megállapodást kötött több hulladékbegyűjtést és hasznosítást végző társasággal annak érdekében, hogy hatékonyabban tudja segíteni a partnereinél időről-időre felgyülemlő selejt abroncsok elszállítását. Az erről szóló felhívást a vállalat több mint 2000 viszonteladója kapta meg, akiktől ezekben a hetekben összesen 300 ezer kilogramm elhasznált gumiabroncsot gyűjtöttek be, s a tervek szerint havonta folytatódnak a gyűjtések.

gumiabroncs

  • A leselejtezett gumiabroncsoknak jelenleg kétféle felhasználási módja van: az egyik energiatermelés különféle hőerőművekben, vagy pirolízises eljárással. A másik az abroncsok feldarabolása és újrahasznosítása. A cég szervezésében folyamatosan összegyűjtött hulladék fele-fele részben így semmisül meg. Feldarabolás esetében alkotóelemeire – acél, szövet és gumi – választják szét az abroncsokat és elkülönítetten hasznosítják azokat. Jellemzően különféle gumiipari termékek – gumitégla, gumilapok, utak aljzatai – készülnek belőlük, vagy finomított őrleményként útépítési alapanyagként értékesítik. A hasznosítás leginkább ismert példáit magunk is láthatjuk, csak esetleg nem gondolunk rájuk, hogy miből is készült. Ilyenek a gumialapú sportpálya burkolatok, játszótéri gumilapok, a futópályák rugalmasságát biztosító burkolati elemek, de a közlekedésben is helyet kapnak ezek az őrlemények, illetve gumibakok.

Mint Penziás Gábor tulajdonos-ügyvezető kifejtette: a gumiabroncs piacon meghatározó Abroncs Kereskedőház Kft. elkötelezett a környezettudatos tevékenység, s a környezetre eső terhelés csökkentése iránt. Ezért kiemelten fontosnak tartják, hogy az elkopott, soha le nem bomló gumiabroncsok ne erdőkben, vagy éppen lakótelepek zöld övezetein végezzék, hanem legális csatornákon begyűjtsék őket és nyomon követhetően minél nagyobb arányban hasznosuljanak.Szólj hozzá!

További Garázs

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő