Connect with us

technokrata

Ide már elektromos autóval is mehetsz nyaralni!

ABB_gyorstolto

Garázs

Ide már elektromos autóval is mehetsz nyaralni!

Megduplázza az elektromos autók töltésére szolgáló nyilvános gyorstöltő állomások számát Csehország.

Az ABB nyerte azt a pályázatot, amelyet az országos Elektromobilitás projekt keretében a ČEZ (Cseh Elektromos Művek) írt ki Csehországban telepítendő, elektromos autók töltésére szolgáló nyilvános gyorstöltő állomások szállítására. A ČEZ ezzel a beruházással rövid időn belül megduplázhatja az ország területén a berendezések számát.A hazánkban villámtöltő néven is ismert ABB gyorstöltőkkel nem egészen fél óra alatt 80%-os töltöttségi szintre hozható egy elektromos autók akkumulátora.

ABB e-car toltes

A nyilvános gyorstöltő állomások egy részét még ez év közepén telepítik, ami jelentősen javítja az elektromos autózás feltételeit Csehországban. A ČEZ Elektromobilitás projekt hat évre szóló szerződést kötött az ABB Česká Republika-val, melynek keretében a cég szállítja és szervizeli a legnagyobb hazai üzemeltető töltési infrastruktúra hálózatának gyorstöltő állomásait.

„Az elektromos töltési infrastruktúra szegmens globális vezető vállalataként nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a cseh e-mobilitás  meghatározó projektjének beszállítói lehetünk. Az ABB legmodernebb töltési rendszere rugalmasan reagál az e-mobilitás területének már létező és potenciálisan felmerülő követelményeire. Szeretném kihangsúlyozni a megelőző karbantartás területét, ahol az ABB intelligens előrejelzési technológia egyedülálló megoldásának köszönhetően prognosztizálja a hálózaton belüli váratlan eseményeket, és ezzel védi a töltőegységeket az esetleges meghibásodással szemben“ – mondta Tanja Vainio, az ABB Česká Republika ügyvezetője.

ABB_gyorstolto-1

A gyorstöltő állomás DC csatlakozókkal, CHAdeMO és CCS töltési szabványokkal van ellátva, melyek akár 50 kW teljesítményű töltési teljesítményre képesek. Rendelkezésre áll továbbá AC töltés is standard csatlakozóval, mely max. 22 kW teljesítményű töltési folyamatot tesz lehetővé. A felhasználó a töltésnél egyedülálló átalányfizetésen alapuló ID kártya segítségével azonosítja magát. A hagyományos töltőhálózat használatának havi átalánydíja 150 cseh korona, az év második felétől ez a díj a gyorstöltő állomásokra is vonatkozik majd.

Az elektromobilitás trendi

Csehországban eddig több mint ezer elektromos autót vettek nyilvántartásba, ezekből körülbelül negyven a ČEZ Elektromobilitás projekthez kapcsolódik. Európa más, fejlett országaihoz hasonlóan, az e-mobilitás a Cseh Köztársaságban is elsősorban a városi közlekedés mindennapi részévé válik, ugyanez a tendencia tapasztalható az elektromos autók értékesítésében és szervizelésében is.

A ČEZ Elektromobilitás projekt országos szinten 50 partnerrel működik együtt, melyek között találhatók autógyárak, kereskedelmi társaságok, minisztériumok, önkormányzatok, bevásárlóközpontok, de más intézmények, pl. két cseh nemzeti park is.

ABB_gyorstolto

Néhány érdekes adat a cseh elektromobilitás helyzetéről:
– Csehországban 2016 január és március között 53 új elektromos autót regisztráltak

– tavaly országos szinten összesen 367 új elektromos autót vettek nyilvántartásba

– 2015-ben Csehországban a legkeresettebb e-autó márkák a Volkswagen, Nissan, BMW és a Tesla model S voltak

– a regisztrált elektromos autók számának növekedése várható, többek között azért is, mert folyamatosan új modellekkel bővül az e-autók kínálata.Szólj hozzá!

További Garázs

Technokrata a Face-en

Tesztek