Connect with us

technokrata

Most már tényleg cseréld le a téligumit!

fekauto

Garázs

Most már tényleg cseréld le a téligumit!

A nyárias, csapadékos időben különösen megmutatkozik a téli abroncsok hátránya.

Akár harmadával is hosszabb fékúttal számolhat, aki nedves aszfalton a nyári szezonban téli gumival közlekedik – derült ki többek között az idén negyedszer megrendezett egyetlen nagyszabású hazai nyárigumiteszten, melyet a nonstopgumi.hu és a Használtautó.hu közösen szervezett a Hungaroringen működő tanpályán. A héten egyes helyeken már nyáriasan meleg, 25 Celsius fok feletti melegben is autózhatunk, célszerű tehát mielőbb lecserélni az esetleg mostanáig az autón hagyott téli gumikat.

Az esemény célja az volt, hogy a hazai autósok idén se csupán külföldi tesztek alapján tudjanak tájékozódni a jelenleg legnépszerűbb abroncstípusok minőségi sorrendjéről, hanem hazai környezetben mért konkrét eredményekkel is találkozzanak. A 18-féle tesztelt gumiszett között nem csupán nyári, hanem két használt téli, illetve egy négyévszakos, valamint egy „egész évesnek” nevezett változat is szerepelt, biztosítva a teljes körű összehasonlíthatóságot.

A 11-14 °C közötti levegőhőmérsékleten végzett teszt során mind a száraz, mind a vizes úton való megállást vizsgálták 60 km/óra mellett. Ezen kívül sor került a kanyarsebesség, a gördülési ellenállást mutató kigurulás, a zajszintek, sőt, a kopásállóság mérésére is.

abroncsauto

„Az idei mérések nem csupán a használt téli gumi, hanem az úgynevezett négyévszakos gumi esetében is azt erősítették meg, hogy azokat életveszélyes melegben is az autón hagyni – mondta Katona Mátyás, a Használtautó.hu csoport autós magazinjának főszerkesztője. – Míg a legjobb nyári gumik 60 km/órás sebességről fékezve 13,5-14 métert tettek meg a megállásig nedves aszfalton, a négyévszakos gumival felszerelt tesztautónak ugyanehhez 16,6, míg a használt (de még nem elhasznált) téli gumival közlekedőnek 18,4 méterre volt szüksége. Ez nem kevesebb, mint 35 százalékos eltérést jelent! Szintén jelentős különbségű, 20-22 százalékkal rosszabb eredmények születtek ezekkel az abroncsokkal száraz aszfalton is. Ráadásul azt se feledjük, hogy ezek az eltérések a teszt során viszonylag alacsony hőmérsékleten mutatkoztak meg, forró aszfalton még nagyobb különbségekkel számolhatunk.”

Sok autós tehát igen kockázatos stratégiát követ akkor, amikor a 4 milliméter alatti profilmélységű téli gumit nyáron kívánja „lejárni”. A jelentősen hosszabb fékút mellett arra is fény derült, hogy egy nagyobb fékezés a melegben valósággal ledarálja a téli gumi felületét, vagyis egy használt téli gumi nyáron néhány ezer kilométernyi futással teljesen tönkre is tehető. A négyévszakos, a gyártók által kompromisszumos megoldásként megálmodott gumiról pedig újfent bebizonyosodott, hogy télen-nyáron a gyenge teljesítményű kategóriába tud csak bekerülni. A Michelin Cross Climate „egész évesnek” mondott abroncsa viszont a nyári teszten jó teljesítményt nyújtott, igaz, a télies (jeges, havas) útviszonyok között szintén elvérzett.

A teszt azt is megmutatta, hogy az egyes új nyárigumiszettek között is gyakran 10-15 százalékos eltérések mutatkoznak az egyes fékutak hosszát tekintve, vagyis a megfelelő gumi kiválasztásakor sem árt az árcédula mellett az egyéb jellemzőket is megvizsgálni.

fekauto

A vizsgálatban résztvevő abroncsok az egyes szempontoknak különböző mértékben tettek eleget. Míg száraz úton a Michelin, a Hankook és a Continental végzett az élen, vizes fékezésnél a Vredestein, a Continental és a Bridgestone bizonyult a legjobbnak. Kizárólag a kigurulás szempontjából szerepeltek jól a téli és egészéves gumik, ugyanakkor a legjobb kanyarsebességgel a Vredestein, a Falken és a Bridgestone büszkélkedhetett. Kopásállóság tekintetében általában a prémiumkategóriás gumik bizonyultak jóval tartósabbnak olcsóbb versenytársaiknál. Mindez rámutat arra, hogy lényegesen hosszabb futásteljesítménye miatt valójában egy drága prémiumszett olcsóbb megoldás lehet, mint egy alacsonyabb árú, de gyorsabban kopó gumitípus.

Mivel az egyes szempontok szerint igen eltérő sorrendet értek el a vizsgált abroncsok, arra a kérdésre, hogy összességében melyik abroncs teljesített a legjobban, csak a különféle mért teljesítmények súlyozásával kaphatunk választ. A magyar átlagos nyári útviszonyoknak megfelelően a száraz úton mért fékutak 30 százalékos, a nedves aszfalton mért fékutak 20 százalékos, a kopásállóság 15 százalékos, a száraz és a vizes kanyarjellemzők, valamint a kigurulás 10-10 százalékos, míg a zajszint 5 százalékos súlyozásával értékeltük a kapott eredményeket. Ennek alapján így alakult a hazai Nyárigumiteszt 2016 sorrendje:

 

Abroncs százalék* értékelés
Bridgestone Turanza T001 97% nagyon jó
Continental ContiPremiumContact 5 97% nagyon jó
Vredestein Sportrac 5 95% nagyon jó
Michelin Energy Saver Grnx 95% nagyon jó
Hankook K125 Ventus Prime3 94%
Firestone TZ300 92%
Falken Ziex ZE914 91%
Michelin CrossClimate „egész éves” gumi 91%
Apollo Amazer 3G Maxx 89% kielégítő
Goodyear EfficientGrip Performance 89% kielégítő
Dayton Touring 87% kielégítő
Kormoran Runpro B 86% kielégítő
Használt prémium nyári gumi 86% kielégítő
Premiori Solazo 83% rossz
Vredestein Quatrac 3 négyévszakos gumi 83% rossz
Barum Brillantis 2 82% rossz
Használt (~3 éves) prémium téli gumi 81% rossz
Használt (~3 éves) középkategóriás téli gumi 74% rossz

*: százalékos pontszám, a teszten tapasztalt legjobb jellemzőkhöz viszonyítva

 

„A tavaly is szereplő prémiummárkáknak jelentősen nem változott a pozíciója, egyetlen kivételt a tavalyi tesztgyőztes Goodyear EfficientGrip jelenti, amely kielégítő eredményével csupán a középmezőnybe fért be. A tavaly tartósnak és jónak bizonyuló abroncs idén elmaradó teljesítménye arra utal, hogy miként az autógyártók is folyamatosan finomhangolják autóikat, az abroncsgyártók is módosíthatnak ’menet közben’ a keverékeiken. Mindez erős érvet szolgáltat arra, hogy miért van szükség akár ugyanazon márkanév alatt futó abroncsok körében is az évente ismételt tesztelésre” – mutat rá aHasználtautó.hu szakértője.

Fontos hangsúlyozni, hogy az egyes szempontok eltérő súlyozása változtathat a fenti sorrenden. A súlyozás módosítására a teszt részletes eredményeit ismertető oldalon mindenkinek lehetősége van.

 Szólj hozzá!

További Garázs

Technokrata a Face-en

Tesztek