Connect with us

technokrata

Ezen az autóversenyen nem a gyorsaság dönt

Garázs

Ezen az autóversenyen nem a gyorsaság dönt

28 országból 229 diákcsapat, köztük öt egyetemi és egy középiskolás magyar csapat kapott meghívást az üzemanyag-hatékonysági versenyre

Több mint 200 hihetetlenül energiahatékony járművet láthatunk idén nyáron a londoni Queen Elizabeth Olimpiai Park körül a Shell Eco-marathon Europe első brit eseményén. A versenyt június 30. és július 3. között rendezik meg a Make the Future négynapos fesztivál során, amely számos pazar ötletet és lehetséges megoldást vonultat fel a modern világ aktuális energetikai kihívásaival kapcsolatban.

„A Shell Eco-marathon 30 éve inspirálja a fiatalokat szerte a világban, hogy energiahatékony járműveket tervezzenek és építsenek” – mondta Erik Bonino, a Shell UK vezérigazgatója.

„Megtisztelő, hogy a házigazdája lehetek ennek a kihívásnak Londonban a Make the Future során, és hogy láthatom a fiatalokat, ahogy újabb és újabb kreatív, műszaki és tudományos megoldásokkal kísérleteznek.”

EDITORIAL USE ONLY 5 futuristic hyper-efficient cars, designed by students from the UK for the Shell Eco-marathon Ð a competition to see how far the vehicles can travel on 1 litre of fuel, drive over Westminster Bridge in London to mark its arrival to the UK. PRESS ASSOCIATION Photo. Picture date: Wednesday November 4, 2015. This yearÕs event is going beyond the student competition by launching ÔMake the FutureÕ, a public festival to raise greater awareness of the wider energy challenge faced by the UK. The festival will be taking place at LondonÕs Queen Elizabeth Olympic Park from June 30 to July 3 2016. Photo credit should read: Matt Alexander/PA Wire

EDITORIAL USE ONLY
5 futuristic hyper-efficient cars, designed by students from the UK for the Shell Eco-marathon Ð a competition to see how far the vehicles can travel on 1 litre of fuel, drive over Westminster Bridge in London to mark its arrival to the UK. PRESS ASSOCIATION Photo. Picture date: Wednesday November 4, 2015. This yearÕs event is going beyond the student competition by launching ÔMake the FutureÕ, a public festival to raise greater awareness of the wider energy challenge faced by the UK. The festival will be taking place at LondonÕs Queen Elizabeth Olympic Park from June 30 to July 3 2016. Photo credit should read: Matt Alexander/PA Wire

A Shell Eco-marathon kihívás célja, hogy a meghívott diákcsapatok olyan járműveket álmodjanak meg és építsenek, amelyek egy liter üzemanyaggal a lehető legnagyobb távolságot képesek megtenni. Erre vállalkozik az a hat magyar diákcsapat is, akik a verseny történetében rendhagyó módon 2016- ban Londonban teszik próbára saját tervezésű járműveiket. Idén először a Debreceni Tudományegyetem különítménye is megméretteti magát elektromos prototípus autójával. Szintén első alkalommal indul városi koncepció kategóriában a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Paradicsom csapata, akik nevezésükkel az elektromos hajtást szeretnék népszerűsíteni. Nem úgy a BME másik csapata, a GSZK Shark Team, akik a tavalyi első versenyük után ismét dízel hajtású járművel indulnak a prototípus kategóriában. Szintén a második verseny elé néznek a Szegedi Tudományegyetem diákjai, akik ez alkalommal is elektromos és prototípus járművel indulnak. A győri Széchenyi Egyetem SZEnergy csapata – akik a legtapasztaltabb magyar csapatként kilencedik alkalommal vesznek részt a versenyen – jelentősen átalakították elektromos városi koncepció autójukat az idei megmérettetésre. Egyetlen magyar középiskolás indulóként a kecskeméti Kandó Kálmán Szakközépiskola diákjai is bemutatkoznak a többi diákcsapat előtt, akik nem csak teljes Európát, de számos más, a kontinensen kívüli országot is képviselnek majd a megmérettetésen.

Az első, 1985-ben rendezett európai versenyen a győztes 680 kilométert tett meg egy liter benzinnel. Ma a versenyzők már más eszközöket is alkalmaznak, kezdve a 3D-s nyomtatástól, egészen az alternatív energiák üzemanyagként való felhasználásáig. A rekord jelenleg 3 771 kilométer egyetlen liter benzinnel, ami a London-Róma távolság megtételét jelenti oda-vissza.Szólj hozzá!

További Garázs

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin