Connect with us

technokrata

Felpörög az autópiac: egyre többen cserélik le a régi autójukat!

car_sharing

Garázs

Felpörög az autópiac: egyre többen cserélik le a régi autójukat!

Második alkalommal is derűs előrejelzést ad az Autópiaci Barométer

Mind az újautó-importőrök, mind a legnagyobb használtautó-kereskedő cégek 10 százalékos növekedést várnak saját piaci szegmensükben az idei évre. A Használtautó.hu által második alkalommal összeállított, a személyautó-piaci kilátásokat vizsgáló Autópiaci Barométer adataiból az is kitűnik, hogy a „Zöld rendszám” kedvezménycsomag kilátásba helyezett jelentős bővítése idén csupán mérsékelten növeli majd az elektromos és konnektoros hibrid autók iránti keresletet.

A márkakereskedők szerint a fizetőképes kereslet növekedése húzza majd az újautó-piacot

A felmérésben részt vevő 17 (együttesen gyakorlatilag a teljes újautó-piacot lefedő) gépjárműimportőr cég vezető munkatársainak becslése szerint a 2015. évi 14 százalékos piaci bővülés ugyan nem fog megismétlődni, az átlagosan 10,4 százalékra várt idei növekedés nyomán azonban az eladott új személyautók száma a tavalyi 77 ezerről az idei évben 85 ezer fölé emelkedhet.

car_sharing

A növekedést elősegítő okok között a legtöbben a növekvő fizetőképes keresletet (29%), a stabilabb általános gazdasági környezet miatt növekvő bizalmat (23%) tették az első helyre, de az utóbbihoz hasonló súllyal szerepelt a hazai személyautópark korosodása, mint kényszerű katalizátor (2015-ben a gépjármű-nyilvántartási statisztikák szerint a hazai személyautó-állomány átlagéletkora 13,7 év volt). Érdekes módon a tavalyi felméréssel ellentétben a finanszírozási lehetőségek további javulása immár nem az élen áll, csupán a fenti szempontokat követi a fontossági sorban.

Arra kérdésre, hogy elsősorban a magánszemélyek számára történő értékesítés, vagy a vállalati és állami flották területén várható-e nagyobb élénkülés, a válaszok 59:41 arányban az előbbi felé mutattak (tavaly a válaszadók éppen 50-50 százalékban tették meg voksaikat valamelyik oldalra).

A megkérdezett importőrök szerint a „zöld rendszám” kedvezménycsomagnak idei évre várható jelentős bővítése csupán mérsékelten fogja növelni az elektromos és a hibrid konnektoros autók vonzerejét: 6-os skálán 2,9-es átlagot kapott ez a kérdés (az 1-es válasz jelentette azt, hogy nem lesz kimutatható a hatás, míg a 6-os azt, hogy az intézkedés alapvetően átbillenti majd a keresletet)

TETRRF-00000924-001

Tovább nő azok aránya, akik importból szereznek be használt autót

A legnagyobb forgalmú használtautó-kereskedők közül 26 cég válaszait dolgozták fel a felmérés készítői: becsléseik átlaga szerint a használtautó-piac idei bővülésének várható mértéke 10,2 százalék lesz. Ez szinte teljesen megegyezik a 2015-ben bekövetkezett 10,5 százalékos emelkedéssel. A növekedést elősegítő tényezők között a kereskedők a fizetőképes kereslet növekedése és a stabilabb gazdasági környezet mellett legtöbb esetben az újautó-eladások növekedését említették, hiszen ez automatikusan növekvő számú lecserélt, néhány éves autó megjelenését eredményezi a használtautó-piacon.

Tavaly 27 százalékkal, közel 123 ezerre nőtt a használt személyautók importja. Abban szinte minden kereskedő egyetért, hogy idén is folytatódik a behozatal volumenének erőteljes bővülése, azonban a további növekedés mértékét illetően jelentős a becsült értékek szórása (az enyhe csökkenéstől 35 százalékig). A konszenzus ezen a területen 16,2 százalék körüli értéket mutat, ami azt jelenti, hogy bár a növekedés üteme 40 százalékkal mérséklődik, a várakozások szerint 2016-ben újabb 143 ezer használt autót hoznak majd be az országba.

Pontos előrejelzés

Az Autópiaci Barométer tavaly év eleji, első alkalommal zajló lekérdezése során igen pontos előrejelzéseket kaptunk az autópiaci szegmensek tényleges éves teljesítményére.

Ford Focus Electric

Az Autópiaci Barométer tavaly év eleji becslései és az év végi tényadatok

  A piaci szereplők előrejelzéseinek átlaga Tényadatok
Forgalomba helyezett új személyautók számának bővülése 13% 14,3%
Gazdát cserélő hazai használt személyautók számának növekedése 11% 10,5%

 Szólj hozzá!

További Garázs

Technokrata a Face-en

Tesztek