Connect with us

Nincs az a traffipax, ami ezt beméri

bloodhound ssc

Garázs

Nincs az a traffipax, ami ezt beméri

Van, aki fél tőle, van aki imádja a sebességet, legyen az bármilyen jármű. Szárazföldön viszont még senki nem száguldott ilyen gyorsan.

Amióta létezik motorral hajtott jármű, az ember egyre csak keresi vele a határokat, köztük a minél nagyobb sebességet is. Igazán nagy sebességet repülővel a legegyszerűbb elérni, a szárazföldön, kerekeken gurulva már komoly kihívás. Ez azonban nem mindenkit riaszt el a próbálkozástól. A Bloodhound SSC néven futó projekt célja ugyanis nem más, mint megdönteni a szárazföldi sebességrekordot. A Richard Noble irányítása alatt zajló kísérlethez Andy Green, volt vadászrepülő pilótát kérték fel. Az ő nevéhez fűződik a most megdöntendő rekord is, ezt még 1997-ben állította fel, a Trust SSC nevű járművel 1227 km/h-val száguldott.

A mostani cél elérni az 1000 mérföldes, azaz 1600 km/h-s sebességet. Ehhez most is egy gyakorlatilag kerekeken guruló rakétát terveztek, amely sugárhajtóművel gyorsítja fel magát erre az észvesztő sebességre. Ám itt már nem csak a nyers erő számít, hiszen rendkívül precíz aerodinamikai tervezésre van szükség, nehogy az óriási sebességnél felszálljon vagy bizonytalanná váljon az irányítás, mert az életveszélyes lenne a pilótára nézve, az anyagi kárról már nem is beszélve. Az “autót” már tavaly bemutatták és a próbafutások is megvoltak, de egyelőre még nem tűzték ki a rekordöntés pontos idejét és helyszínét sem.Szólj hozzá!

További Garázs

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom