Connect with us

technokrata

Nincs az a traffipax, ami ezt beméri

bloodhound ssc

Garázs

Nincs az a traffipax, ami ezt beméri

Van, aki fél tőle, van aki imádja a sebességet, legyen az bármilyen jármű. Szárazföldön viszont még senki nem száguldott ilyen gyorsan.

Amióta létezik motorral hajtott jármű, az ember egyre csak keresi vele a határokat, köztük a minél nagyobb sebességet is. Igazán nagy sebességet repülővel a legegyszerűbb elérni, a szárazföldön, kerekeken gurulva már komoly kihívás. Ez azonban nem mindenkit riaszt el a próbálkozástól. A Bloodhound SSC néven futó projekt célja ugyanis nem más, mint megdönteni a szárazföldi sebességrekordot. A Richard Noble irányítása alatt zajló kísérlethez Andy Green, volt vadászrepülő pilótát kérték fel. Az ő nevéhez fűződik a most megdöntendő rekord is, ezt még 1997-ben állította fel, a Trust SSC nevű járművel 1227 km/h-val száguldott.

A mostani cél elérni az 1000 mérföldes, azaz 1600 km/h-s sebességet. Ehhez most is egy gyakorlatilag kerekeken guruló rakétát terveztek, amely sugárhajtóművel gyorsítja fel magát erre az észvesztő sebességre. Ám itt már nem csak a nyers erő számít, hiszen rendkívül precíz aerodinamikai tervezésre van szükség, nehogy az óriási sebességnél felszálljon vagy bizonytalanná váljon az irányítás, mert az életveszélyes lenne a pilótára nézve, az anyagi kárról már nem is beszélve. Az “autót” már tavaly bemutatták és a próbafutások is megvoltak, de egyelőre még nem tűzték ki a rekordöntés pontos idejét és helyszínét sem.Szólj hozzá!

További Garázs

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd